Βιογραφία | Αντώνης Βαρδής

Sep 21, 2017 No Comments by

Ο Αντώνης Βαρδής γεννήθηκε στις 7 Αυγούστου του 1948, στο Μοσχάτο στην οδό Κανάρη.

Σε ηλικία έξι ετών γνώρισε τον Τσιτσάνη, τον Παπαϊωάννου, τον Ζαμπέτα και την Ρένα Ντάλια στο “Φαληρικό” όπου και τραγούδησε για πρώτη φορά.

Για βιοποριστικούς λόγους το 1954 δούλεψε δίπλα στον συνθέτη και δεξιοτέχνη στο μπουζούκι Μανώλη Χιώτη, στη “Γωνιά της Αθήνας” στην Πλάκα. Εργάστηκε σε ψιλικατζίδικο, χρωματοπωλείο, βενζινάδικο, σε οικοδομή σαν βοηθός υδραυλικού και ως ναυτικός. Στο τέλος του 1965 σε ηλικία 17 ετών μαζί με φίλους του δημιούργησε το συγκρότημα “VICKINGS”.  Τραγούδια που αγαπήθηκαν πολύ ήταν το Francoiseσε σύνθεση του Αντώνη Στεφανίδη και το Catherine σε σύνθεση του Αντώνη Βαρδή.

Από το 1969-1981 δούλεψε σε μπουάτ της Πλάκας ως μουσικός δίπλα σε καταξιωμένους συνθέτες και τραγουδιστές όπως τον Χρήστο Νικολόπουλο, Τάκη Σούκα, Θανάση Πολυκανδριώτη, Δήμο Μούτση, Γιάννη Σπανό, Λουκιανό Κηλαηδόνη, Μάνο Λοίζο, Λάκη Καρνέζη, Γιώργο Νταλάρα, Χαρούλα Αλεξίου, Γιάννη Πάριο, Μανώλη Μητσιά, Βίκυ Μοσχολιού, Δήμητρα Γαλάνη, Αντώνη Καλογιάννη, Βασίλη Παπακωνσταντίνου, Άννα Βίσση, Δημήτρη Ψαριανό, Αδελ. Τζαβάρα, Χαράλαμπο Γαργανουράκη, Νίκο Ξυλούρη, Μαρίζα Κώχ, Μαρία Δημητριάδη, Κωστή Χρήστου, Τάνια Τσανακλίδου κ.ά.

Το 1973 πήρε μέρος σε διαγωνισμό και κέρδισε το δεύτερο βραβείο σύνθεσης, το τραγούδι ερμήνευσε ο Γιώργος Νταλάρας. Το 1976 σύνθεσε και ερμήνευσε το album με τίτλο ΟΡΑΜΑΤΙΖΟΜΑΙ σε στίχους του Γιάννη Αθανασιάδη.

Το 1978 αρχίζει πλέον να εμφανίζεται συχνότερα το όνομα του σε δίσκους και συνεργάζεται, ως συνθέτης πλέον, με επώνυμους άλλα και νέους καλλιτέχνες, όπως με το Γιάννη Πουλόπουλο (“Θέλω Να Μ’ αγαπάς”), με το Γιάννη Πάριο(“Αχ Αγάπη”, “Σου Γράφω Ένα Γράμμα”, “Δε θα Χωρίσουμε Ποτέ”), με τη Δήμητρα Γαλάνη (“Μ’ αγαπούσες θυμάμαι”),

με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου (“Φεύγουν Καράβια Στο Γυαλό” με τον Bob Dylan), με τον Γιώργο Νταλάρα(“Κάτω Απ’ Την Κληματαριά”), με την Χαρούλα Αλεξίου (“Ξημερώνει”, που περιέχει και το “Φεύγω”), με τον Ηλία Κλωναρίδη (“θάλασσες”), με τον Μανώλη Λιδάκη (“Κουράστηκα Να Υποκρίνομαι”) με την Πίτσα Παπαδοπούλου (“Άνευ Όρων”- όλη την δουλειά με επιτυχία το “Μη Μιλάς”), με τον Μανώλη Μητσιά (“Θ’ αναζητάς”), με την Χριστίνα Μαραγκόζη (“Θα Προχωράμε Μαζί”, “Χάνομαι”, “Λικεράκι”), με τον Μανώλη Αγγελόπουλο (“Την Βαρέθηκε Η Ψυχή Μου”), με τους Κατσιμίχα και με τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα (“Συγκάτοικοι Είμαστε Όλοι Στην Τρέλα”), καθώς και με τον Δήμο Μούτση και την Ελένη Δήμου, την Λιζέτα Νικολάου, την Ελένη Βιτάλη, τον Χαράλαμπο Γαργανουράκη, τον Γιώργο Γερολυμάτο, κ.ά.

Επίσης συνεργάζεται και με στιχουργούς που έχουν δώσει πολλά στο Ελληνικό τραγούδι όπως οι: Κώστας Τριπολίτης, Αντώνης Ανδρικάκης, Πάνος Φαλάρας, Σαράντης Αλιβιζάτος, Μάνος Ελευθερίου, Λευτέρης Παπαδόπουλος Πυθαγόρας, Βασίλης Γιαννόπουλος, Μάνος Τσιλιμίδης, Γιώργος Κλεφτογιώργος, Χρήστος Προμοίρας, Ανδρέας Αγγελάκης, Γιούλα Γεωργίου, Λίνα Δημοπούλου, Ζωή Παπαδοπούλου, Σοφία Αργυροπούλου, Έλενα Αντωνίου κ.ά.. Τα τελευταία χρόνια συνεργάζεται με τον στιχουργό Βασίλη Γιαννόπουλο.

Το 2011 συνεργάζεται με δύο μεγάλους  Έλληνες τραγουδιστές.  Στον καινούριο δίσκο του Αντώνη Ρέμου “Κλειστά τα στόματα” ο Αντώνης Βαρδής συμμετέχει στη σύνθεση των τραγουδιών “Η νύχτα δυο κομμάτια” “Χάρτινα φεγγάρια” “Όταν είσαι εδώ” & “Δεν κατάφερα” σε στίχους της ‘Ολγας Βλαχοπούλου.

Επίσης, γράφει τέσσερα τραγούδια στο καινούριο δίσκο του Πασχάλη Τερζή: «Δυο νύχτες μόνο», «Αν ξαναζητούσες τη καρδιά μου», «Φεύγει η νύχτα», «Του Στέλιου η μπαλάντα». Με την καταπληκτική ευχέρεια, το ταλέντο και την πείρα που τον διακρίνει, έγραψε μελωδίες που έντυσαν με τους στίχους τους ο Βασίλης Γιαννόπουλος,  και η Όλγα Βλαχοπούλου.

Την ίδια χρονιά, συμμετέχει στο δίσκο του Νίκου Βέρτη στο άλμπουμ του «Είμαι Μαζί Σου» με τα τραγούδια «Θύμωσε απόψε η καρδιά» και «Δεν τελειώσαμε»

Το 2012 κυκλοφορεί ένα νέο δίσκο με τον γενικό τίτλο «Θα ζωγραφίσω τη ζωή μου με μπογιές», ο οποίος περιλαμβάνει 10 τραγούδια σε μουσική του Αντώνη Βαρδή και στίχους των Βασίλη Γιαννόπουλου, Αντώνη Ανδρικάκη και Όλγας Βλαχοπούλου.

Το νέο album του Αντώνη Βαρδή χαρακτηρίζεται από σπουδαίες συνεργασίες, όπως αυτήν με τον Πασχάλη Τερζή και τον Πάνο Κατσιμίχα στο τραγούδι «Από πείσμα θα υπάρχω», του ίδιου με την Πέγκυ Ζήνα στο τραγούδι-ντουέτο «Τη μοναξιά δικάζω», και το «Θα σ΄αγαπώ αιώνια», μία υπέροχη μπαλάντα που ερμηνεύει μαζί με την Ευδοκία Καδή. Ο Αντώνης Βαρδής ερμηνεύει 4 νέα τραγούδια-ανάμεσά τους το ήδη γνωστό «Δεμένος εδώ»-αλλά και μία νέα εκδοχή ενός από τα πιο αγαπημένα τραγούδια, το «Φεύγω» σε στίχους Αντώνη Βαρδή και Χάρις Αλεξίου.

Το 2013, η Νατάσα Θεοδωρίδου συναντά τον Αντώνη Βαρδή στο δίσκο της «Σ’ αγαπώ» . Ο Αντώνης Βαρδής εμπνέεται από την αυθεντικά λαϊκή χροιά της φωνής της και φτιάχνει μελωδίες που της ταιριάζουν. Τους στίχους στα περισσότερα κομμάτια έχει υπογράψει ο Βασίλης Γιαννόπουλος (στο τραγούδι «Ανάμνηση» τα λόγια ανήκουν στον Νίκο Παλαβιτσίνη).

Το 2013 ο Αντώνης Βαρδής διαγνώστηκε με καρκινικό όγκο στο κεφάλι και ξεκίνησε αγώνα για να κρατηθεί στη ζωή. Παρά τις θεραπείες που ακολούθησε, χρειάστηκε το 2014 να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση στη Γερμανία, μετά την οποία υπήρξαν ενδείξεις βελτίωσης της υγείας του. Παρ’ όλ’ αυτά η υγεία του γρήγορα επιδεινώθηκε

Ο Αντώνης Βαρδής απεβίωσε στις 2 Σεπτεμβρίου 2014 στο Νοσοκομείο Υγεία ύστερα από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο.

Δισκογραφία:

Προσωπική

* Οραματίζομαι (1978)

* Συγκάτοικοι είμαστε όλοι στην τρέλλα (1986)

* Τραγουδάμε μαζί (1988)

* Λευκή Ισοπαλία (1990)

* Κοινή γνώμη (1993)

* Στην Ελλάς του 2000 (1995)

* Οικογενειακή υπόθεση (1997)

* Ξεδιπλώνοντας τις σκέψεις μου (1999)

* Τα καλύτερα μας χρόνια, είναι τώρα (2000)

* Χαμογέλασε ψυχή μου (2002)

* Ό,τι έχω στο χαρίζω (2003)

* Ότι αγαπήσαμε (2006)

* Τα όνειρα μας (2008)

* Στην άκρη του ονείρου (2010)

*Θα ζωγραφίσω τη ζωή μου με μπογιές (2012)

Πηγές:

antonisvardis.gr

www.magicfmagrinio.com

Επιμέλεια: Σοφία Παφτούνου

Προσαρμογή: Σοφία Παφτούνου & Σμαράγδα Κωνσταντογιάννη

SFERA ΝΕΑ

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet
No Responses to “Βιογραφία | Αντώνης Βαρδής”

Leave a Reply