Βιογραφία | Άντζελα Δημητρίου

Sep 11, 2017 No Comments by

Η Άντζελα Δημητρίου είναι Ελληνίδα λαϊκή τραγουδίστρια. Το πραγματικό της όνομα είναι Αγγελική Κιουρτσάκη. Γεννήθηκε στο Περιστέρι στις 18 Αυγούστου του 1954. Η έλλειψη χρηματικών πόρων την οδήγησε να εργαστεί από πολύ νεαρή ηλικία. Μάλιστα μία από τις πρώτες της δουλειές ήταν σε μεγάλη κλωστοϋφαντουργία της εποχής. Έχει χαρακτηριστεί ως “Λαίδη” του Λαϊκού τραγουδιού λόγω της μεγάλης συνεισφοράς της σε αυτό.

Στη διάρκεια της εφηβείας της, συνεργάστηκε με μεγάλα ονόματα της λαϊκής σκηνής όπως οι Βασίλης Τσιτσάνης, Στράτος Διονυσίου, Πόλυ Πάνου και άλλοι. Το 1980 συμμετείχε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης με το τραγούδι “Ας ήταν να μπορώ” του Μιχάλη Αρχοντίδη που όμως δεν διακρίθηκε. Ο πρώτος της προσωπικός δίσκος με τίτλο Γιατί να ‘ρθείς αργά (1980) σημείωσε μεγάλη εμπορική επιτυχία και το 1982 υπέγραψε το πρώτο της συμβόλαιο με την CBS νυν Sony Music.

Η πορεία της στο τραγούδι συνεχίζεται έως σήμερα, έχοντας ήδη συνεργαστεί με συνθέτες όπως ο Χρήστος Νικολόπουλος, Σταμάτης Σπανουδάκης, Λάκης Παπαδόπουλος, Φοίβος και άλλοι.

Μέχρι στιγμής έχει κάνει 22 δίσκους από τους οποίους οι περισσότεροι έχουν γνωρίσει μεγάλη εμπορική επιτυχία, μερικοί από αυτούς και στην Τουρκία. Κυρίως έχει γνωρίσει επιτυχία στον χώρο του λαϊκού τραγουδιού και ιδιαίτερα του ζεϊμπέκικου. Ανάμεσα στις μεγαλύτερες επιτυχίες της στα συγκεκριμένα είδη μουσικής, συγκαταλέγονται τα τραγούδια: «Ποια θυσία» (1985), «Δυο φωνές» (1986), «Οι χωρισμένοι» (1986), «Φωτιά στα Σαββατόβραδα» (1988), «Ουρανέ» (1990), «Σε νίκησα ζωή» (1991), «Κλείσε φώτα, κλείσε μάτια» (1993), «Γυναίκα εγώ» (1995), «Μαργαρίτες» (1996), «Δεν είσαι τίποτα» (1998), «Κάνε στην άκρη» (1999) και πολλά ακόμα.

Κατά καιρούς πάντως, έχει ερμηνεύσει και τραγούδια από άλλα είδη μουσικής, που έχουν επίσης γνωρίσει τεράστια επιτυχία. Ανάμεσα στις μεγαλύτερα σουξέ της από διαφορετικά είδη, συγκαταλέγονται τα μεταμοντέρνα τραγούδια με στοιχεία ηλεκτρονικής μουσικής: «Ήθελα να ‘ξερα δεν ντρέπεσαι» (1989), «Εσύ τι λες» (1990), «Φταίει ο έρωτας» (1993), «Φτάνει» (1994), «Με καις» (1995), “Είσαι η αγάπη μου” (1996), “Ακατοίκητες οι νύχτες” (1998), “Μαύρη λίστα” (2000),

τραγούδια τύπου λάτιν όπως τα «Εξαιρούνται» (1991) και «Αγκαλιαζόμαστε» (1992), τραγούδια με στοιχεία από μουσική της Αναγέννησης όπως το «Κόκκινο της φωτιάς» (1992) και πολλά ακόμα.

Μουσική πορεία

Το 1980 συμμετέχει στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης με το τραγούδι “Ας ήταν να μπορώ” σε μουσική Μιχάλη Αρχοντίδη. Την ίδια χρονιά ηχογραφεί και τον πρώτο της προσωπικό δίσκο με τίτλο “Γιατί να’ ρθείς αργά” στον οποίο ο Τάκης Μουσαφίρης της “έδωσε” το τραγούδι του “Ποιό παράπονο, ποιό”. Αυτός ο δίσκος ήταν και ο μοναδικός τα τρία χρόνια που ακολούθησαν.

Ο κόσμος έχει αρχίσει όμως και την λατρεύει. Οι νυχτερινές εμφανίσεις της στα διάφορα μαγαζιά, την κάνουν να ξεχωρίζει. Χαρακτηριστικές είναι οι συνεργασίες της με τους τότε κορυφαίους τραγουδιστές Βασίλη Τσιτσάνη, Στράτο Διονυσίου, Πόλυ Πάνου, Λίτσα Διαμάντη, Ρίτα Σακελλαρίου κ.α.

Το 1983 ηχογραφεί το δεύτερο της άλμπουμ με τίτλο “Ό,τι πούμε μεταξύ μας”.

Το 1985 ηχογραφεί το άλμπουμ “Ποια Θυσία” το οποίο την καθιερώνει στον χώρο του λαϊκού τραγουδιού, “Δεν μπορώ να φύγω”, “Στάσου λοιπόν” του Νίκου Καρβέλα είναι από τα τραγούδια που ξεχώρισαν και ακούγονται μέχρι σήμερα.

Ακολουθούν οι δίσκοι “Δυο φωνές”, “Κανόνισε το”, “Μια σ’ αγαπώ, μια σε μισώ” (το οποίο περιλαμβάνει και το all time classic “Φωτιά στα Σαββατόβραδα”), “Να σου ορκιστώ” αλλά και 4 live άλμπουμ. Όλα γνωρίζουν τεράστια επιτυχία και η Άντζελα “λούζεται” στον χρυσό και στην πλατίνα.

Κάπου εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι το 1988 φτάνει μέχρι τον τελικό εκπροσώπησης της Ελλάδας στην EUROVISION με το τραγούδι “Αν” σε σύνθεση Χρήστου Σκαλτσουνάκη και στίχους Μάνου Κουφιανάκη. Πολλοί υποστήριξαν αυτή τη συμμετοχή αλλά η κριτική επιτροπή, μετά από συνεδρίαση τριών τετάρτων και με πάμπολλες διαφωνίες μεταξύ των μελών, κατέληξε τελικά στην απόφαση η Αφροδίτη Φρυδά να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην Ευρώπη με το τραγούδι “Κλόουν” που κατέλαβε τη δέκατη έβδομη θέση. Μόνο δυο χώρες ψήφισαν την Ελλάδα: η Γαλλία, η οποία έδωσε στην Ελλάδα 7 βαθμούς και η γειτονική Τουρκία, που έδωσε 3 βαθμούς. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που η Τουρκία έδινε βαθμούς στην Ελλάδα.

Η Άντζελα δεν το βάζει κάτω αφού είναι πλέον η γυναικεία φωνή που συνδέθηκε με τον καημό του έρωτα αλλά και η ερμηνεύτρια που απέδωσε εξαιρετικά ζεϊμπέκικα τραγούδια.

Το 1990 η καριέρα της Άντζελας απογειώνεται με το άλμπουμ “Εσύ τι λες;” το οποίο γίνεται πλατινένιο από τις πρώτες ημέρες της κυκλοφορίας του. Η επιτυχία αυτή “κάποιους” όμως ενοχλεί και θα κατηγορήσουν το ύφος του άλμπουμ. Η απάντηση της όμως έρχεται μέσα από τα τραγούδια “Ουρανέ”, “Στάσου που πας”, “Καμάρωσε” τα οποία είναι πλέον διαχρονικά, αλλά και με την συνεργασία της με τον Λάκη Παπαδόπουλο, τραγουδοποιό της ελληνικής ροκ σκηνής ,που ηχογραφούν μαζί το ντουέτο “Διαζύγιο”.

1991 και η Άντζελα ακόμη μια φορά κάνει την διαφορά και τραγουδάει το latin “Εξαιρούνται…” και φέρνει μόδα στην Ελλάδα με τα Flamenco τραγούδια. Δεν λείπουν βέβαια τα κλασικά ζεϊμπεκικα που λάτρεψε ο κόσμος “Σε νίκησα ζωή” και “Δεν είναι μια κουβέντα η αγάπη”. Παραγωγή στο άλμπουμ κάνει ο Νίκος Δουλάμης.

“Κόκκινο της φωτιάς” προτείνει το 1992 η Άντζελα και συγχρόνως ανεβάζει στο REX την ομότιτλη μουσικοχορευτική παράσταση με την Κατερίνα Κούκα και την Σοφία Βόσσου. Είναι πραγματικά η χρονιά της αφού σε αυτόν τον δίσκο συνεργάζεται με έναν από τους πιο σημαντικούς συνθέτες τον Χρήστο Νικολόπουλο.

Την ίδια χρονιά κυκλοφορεί και ένα BEST άλμπουμ, το “Φωτιά στα Σαββατόβραδα”, όπου ο συνθέτης Σταμάτης Σπανουδάκης της εμπιστεύεται δύο τραγούδια που η Άντζελα μας συγκινεί με την ερμηνεία της. “Σήμερα (Η ζωή περνά και χάνεται)” και “Είμαι εδώ” μας τραγουδά με πάθος και το πρώτο αστικοποιείται στα Μετέωρα προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις.

Το 1993 “σαρώνει” τα Ελληνικά chart με τον δίσκο “Φταίει ο έρωτας – Κλείσε φώτα, κλείσε μάτια” και ακολουθούν άλλα 2 άλμπουμ στην SONY MUSIC “Πες αυτό που θέλεις” σε παραγωγή του Τάκη Μπουγά και “Γυναίκα Εγώ”. Διαφορετικές προτάσεις ακόμη μια φορά για τα εγχώρια δεδομένα αφού περιλαμβάνουν ήχους ραπ και τέκνο “Φτάνει”, “Με καις” κ.α. τα οποία μιμούνται εκ των υστέρων πολλοί καλλιτέχνες.

Η μεταγραφή της στην MINOS-EMI, φέρνει μια συνεργασία ΦΩΤΙΑ με τον Φοίβο κάνοντας μαζί 3 cd “Μη μας αγαπάς”, “Margarites”, “100%”. Η αποθέωση συνεχίζεται όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλες τις Αραβικές χώρες και στην γειτονική Τουρκία.

Ενδεικτικά αναφέρουμε :

* Το 1998 οι “Μαργαρίτες”, track του “Μη μας αγαπάς”, βρέθηκε στο Νο1 του MTV ARABIA, όπου παρέμεινε για 6 εβδομάδες.

* Οι 3 δίσκοι της από την EMI που κυκλοφόρησαν στις αραβικές χώρες έγιναν πλατινένιοι.

* Το 1999 πραγματοποιεί δύο συναυλίες σε Λίβανο και Βηρυτό, μαζί με τον Rachid Taha, με κοινό 10.000 εκάστη.

* Το “BEST OF” και οι “MARGARITES” που κυκλοφόρησαν στην Τουρκία έγιναν 6 φορές πλατινένιοι.

27 χρόνια τώρα η Άντζελα Δημητρίου βρίσκεται στη πρώτη γραμμή του λαϊκού τραγουδιού. Ώριμη, ανανεωμένη έρχεται να μας αγγίξει με το “Αχ Πατρίδα μου” που είναι και ο γενικός τίτλος της νέας δισκογραφικής πρότασής της που κυκλοφορεί από την Exis Μusic την άνοιξη του 2007.

Το Δεκέμβριο του 2007, η Άντζελα Δημητρίου, επιστρέφει μ’ ένα ολοκληρωμένο άλμπουμ με τον τίτλο “Τα ‘δα όλα…”. Πρόκειται για ένα cd έκπληξη που περιέχει συνθέσεις σημαντικών δημιουργών όπως: Σταμάτης Γονίδης, Θέμης Αδαμαντίδης, Ανδρέας Μέξας, Βαγγέλης Κονιτόπουλος, Νίκος Γεωργόπουλος ,Μάνος Διόλατζης, Χρόνης Ιερόπουλος, Αρης Μάρκου και Γιάννης Φουστέρης.

Κλασσική, διαχρονική αλλά συνάμα σημερινή και σύγχρονη η κορυφαία λαϊκή ερμηνεύτρια επιβεβαιώνει πως βρίσκεται πάντα στην πρώτη γραμμή της δισκογραφίας! Σήμερα μετά την επιτυχημένη πορεία του άλμπουμ «Τα ‘δα όλα» κυκλοφορεί από την EXIS ΜUSIC το ευρηματικό cd single «Φταίνε οι άντρες». Η Άντζελα Δημητρίου στο ομώνυμο τραγούδι θα «φρεσκάρει» ρυθμικά στο μυαλό μας μια επίκαιρη κοινωνική αντίληψη για το αντίθετο φύλο…

Το 2010 επανέρχεται με καινούρια δισκογραφική δουλεία η οποία κυκλοφορεί από την LOBBY MUSIC με τίτλο “ΓΥΑΛΙΝΑ ΦΤΕΡΑ”.

Δέκα νέα τραγούδια στο γνωστό ύφος που έχουμε αγαπήσει την Άντζελα, ελαφρολαϊκά, μπαλάντες και ζειμπέκικα. Να σημειωθεί ότι ο Νίκος Δουλάμης έχει συνεργαστεί στο παρελθόν με την Άντζελα και της έχει χαρίσει μεγάλες επιτυχίες όπως το “Εσύ τι λες”, “Εξαιρούνται”, “Θέλω να τα σπάσω όλα”.

Ξεχώρισε το ζεϊμπέκικο ”Γυάλινα Φτερά” στο οποίο την μουσική υπογράφει ο Νίκος Δουλάμης και τους στίχους ο Κριστιάν Δουλάμης όπως επίσης και το τραγούδι ”Οδηγώ και πίνω”.

Το νέο της άλμπουμ με τίτλο “Μείνε εκεί” κυκλοφόρησε από την Lobby Music, λίγο πριν τα Χριστούγεννα και περιέχει δέκα υπέροχα λαϊκά τραγούδια.

Δισκογραφία

1980 – Γιατί να´ρθεις αργά

1982 – Ό,τι πούμε μεταξύ μας

1983 – Μια βραδιά στα μπουζούκια Νο.1

1984 – Μια βραδιά στα μπουζούκια Νο.2

1984 – Πέστε του

1985 – Ποια θυσία

1986 – Δυο φωνές

1987 – Κανόνισέ το

1987 – Μια βραδιά στη Φαντασία Νο.1

1988 – Μια βραδιά στη Φαντασία Νο.2

1988 – Μια σ’ αγαπώ μια σε μισώ

1989 – Να σου ορκιστώ

1990 – Εσύ τι λες

1991 – Εξαιρούνται

1992 – Φωτιά στα Σαββατόβραδα

1992 – Κόκκινο της φωτιάς

1993 – Φταίει ο έρωτας (CD single)

1993 – Φταίει ο έρωτας

1994 – Πες αυτό που θέλεις

1995 – Γυναίκα εγώ

1996 – Εκτός ελέγχου η αμαρτία

1996 – Μη μας αγαπάς

1997 – Τα ζεϊμπέκικα της Άντζελας

1998 – 100%

1999 – Μαργαρίτες (CD single)

1999 – Κάνε στην άκρη

2000 – Μαύρη λίστα

2001 – Χίλια πρόσωπα

2001 – Τι να τα κάνω αυτά που έχω (CD single)

2002 – Όπου με πάει η καρδιά

2004 – Κυρία με γνώρισες, κυρία θα μείνω

2004 – Για ‘σένα (CD single)

2004 – Άντζελα Δημητρίου BEST

2004 – Ποιος είσαι

2005 – Σε έχω

2006 – Οξυγόνο

2007 – Αχ πατρίδα μου (cd single)

2008 – Τα είδα όλα

2009 – Φταίνε οι άντρες (cd single)

2011 – Γυάλινα φτερά

2012 – Μείνε εκεί

2013 – Come Back ΧΡΥΣΟ/ΠΛΑΤΙΝΕΝΙΟ (200.000)

2014 – Από Δω Και Πέρα (CD Single)

2015 – Στάνταρ ΧΡΥΣΟ (25.000)

2016 – Ό,τι Μου Ανήκει (CD single)

2016 – Ανεξάρτητη (CD single)

Πηγές: wikipedia.org

https://www.facebook.com/AngelaDimitriouFanClub

Επιμέλεια-προσαρμογή: Σοφία Παφτούνου

SFERA ΝΕΑ

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet
No Responses to “Βιογραφία | Άντζελα Δημητρίου”

Leave a Reply