Συνέντευξη | Νίκος Οικονομόπουλος: «Η λογική του χώρου λέει “Να λες αυτό που αρέσει στους πολλούς” εγώ όμως δεν το έκανα ποτέ!»

Jan 19, 2016 No Comments by

«Ένα Μικρόφωνο κ΄ Εγώ» ο τίτλος του ολοκαίνουριου άλμπουμ του Νίκου Οικονομόπουλου και θα έλεγε κανείς πως μιλάμε για έναν τίτλο που σίγουρα χαρακτηρίζει απόλυτα αυτόν τον επιτυχημένο καλλιτέχνη! Θεωρείται δικαίως ο πιο ολοκληρωμένος τραγουδιστής της γενιάς του καθώς διαθέτει φωνή, σκηνική παρουσία και μια δισκογραφία που θα ζήλευαν ακόμη και συνάδελφοι του που μετράνε πολλά περισσότερα χρόνια στον χώρο!

Διατηρώντας πάντα χαμηλούς τόνους ο Νίκος Οικονομόπουλος αποτελεί μέγιστο παράδειγμα πως το πραγματικό ταλέντο αρκεί για να διατηρείσαι πάντα στην πρώτη γραμμή της επιτυχίας!
Με αφορμή λοιπόν τη νέα του δισκογραφική δουλειά για ακόμη μια χρονιά – για 7 συνεχόμενη χρονιά συγκεκριμένα – το Tralala.gr και η δημοσιογράφος Σοφία Μπεκιάρη υποδέχονται τον Νίκο Οικονομόπουλο που κάθε χρόνο μας κάνει ποδαρικό παραχωρώντας μας την πρώτη συνέντευξη του έτους!
Είναι σίγουρο πως θα την απολαύσετε όσο και εμείς… πάρα πολύ!!!

Νίκο μου χαίρομαι πάρα πολύ που για έβδομη συνεχή χρονιά μας κάνεις ποδαρικό και μας δίνεις την πρώτη συνέντευξη του χρόνου! Είσαι το γούρι μας!

Είναι ανταποδοτικό γιατί και για μένα είστε γούρι!!! Δεν θέλω να δίνω συνεχώς συνεντεύξεις γιατί πολύ απλά δεν θέλω να λέω τα ίδια και τα ίδια. Σας επιλέγω γιατί παρουσιάζετε τα πράγματα πάντα όπως τα λέω, χωρίς να τα παραποιείτε κι αυτό μου αρέσει!

Είσαι όντως από τους καλλιτέχνες που επιλέγουν συνειδητά να μην δίνουν συνεντεύξεις, παρά το γεγονός πως οι προτάσεις είναι πολλές και αυτό ως δημοσιογράφος μπορώ να το επιβεβαιώσω.

Δε μ’ αρέσει να δίνω συνέχεια συνεντεύξεις διότι θεωρώ ότι γίνεσαι κουραστικός όταν εμφανίζεσαι παντού. Μια φορά το χρόνο βγάζω το δίσκο μου και τότε θα βγω να μιλήσω για τα τραγούδια μου και για το μαγαζί στο οποίο εμφανίζομαι. Τι άλλο έχω να πω εγώ;;; Λίγα πράγματα, λίγες κουβέντες..!

Παρόλα αυτά με τόσες επιτυχίες στο ενεργητικό σου και με ένα τόσο αφοσιωμένο κοινό, θέλω να σου πω πως πάντα έχει ενδιαφέρον μία συνέντευξή σου.

Αυτά τα γνωρίζεις καλύτερα εσύ κι οι συνάδελφοί σου, ωστόσο εγώ δε νιώθω άνετα να μιλάω συνέχεια. Ακόμη και τώρα πάνω – κάτω τα ίδια θα πούμε πάλι (γέλια). Τι μπορεί να έχει αλλάξει;!

Μέσα σε αυτόν τον ένα χρόνο δεν έχει αλλάξει τίποτα στη ζωή σου;

Είμαι κατά ένα χρόνο μεγαλύτερος! (γέλια) Αυτό, τίποτα άλλο. Όλα είναι καλά, έχω την υγεία μου, τι άλλο να ζητήσω; Η δουλειά μου πάει καλά, τα καινούρια μου τραγούδια κυκλοφόρησαν μετά από πολύ κόπο και δόξα το θεό η πορεία τους είναι πολύ θετική.

Μπαίνοντας στο μαγαζί συνάντησα το αδιαχώρητο από κόσμο που περίμενε στην ουρά για να σε απολαύσει. Πως νιώθεις γι’ αυτό;

Είμαι πολύ χαρούμενος αλλά παράλληλα νιώθω και μεγάλη ευθύνη γιατί δουλεύουν πολλοί άνθρωποι εδώ και βγάζουν το μεροκάματό τους. Απ’ την άλλη δεν πιστεύω ότι κάνω κάτι φοβερό… τη δουλειά μου μονάχα! Έρχομαι και τραγουδάω, αυτή είναι η δουλειά μου. Δεν θα ‘ρθει ο κόσμος να δει έναν μάγο να κάνει μαγικά, δεν είναι κάτι εξεζητημένο. Τραγουδάω! Ίσως αρέσουν τα τραγούδια μου και προκαλώ καλά συναισθήματα στον κόσμο κι έτσι μου το ανταποδίδουν. Τους ευχαριστώ όλους γι’ αυτό αλλά εγώ δε θεωρώ ότι κάνω κάτι ξεχωριστό!

Φέτος λειτουργούν περισσότερα νυχτερινά μαγαζιά από κάθε άλλη χρονιά, παρόλα αυτά ο κόσμος σε επέλεξε και συνεχίζει να σε επιλέγει για μία ακόμη σεζόν!

Δεν έχω να πω κάτι πέρα από ένα μεγάλο «ευχαριστώ». Τους ευχαριστώ που έρχονται..!

Αποτελούν τα ωραία τραγούδια «πόλο έλξης» για το κοινό, ώστε να έρθει και να απολαύσει live έναν καλλιτέχνη;

Ο κόσμος βαρέθηκε να βλέπει ανθρώπους που δεν έχουν τίποτα άλλο να δείξουν παρά μόνο τους εαυτούς τους. Πάρα πολλοί καλλιτέχνες σήμερα πουλάνε την προσωπική τους ζωή γιατί θέλουν να έχουν ένα κομμάτι από την πίτα κι ας μην τους αναλογεί – γιατί σε πολλούς δεν αναλογεί -! Ο καθένας μας τρέφει έναν προσωπικό εγωισμό για να φανεί αλλά το θέμα είναι πως θες να φανείς, τι θες να παρουσιάσεις, τι είσαι… Η τηλεόραση έχει γεμίσει από ανθρώπους οι οποίοι δεν κάνουν απολύτως τίποτα, παρά μόνο βγαίνουν και εκτίθενται για να τους μαθαίνουμε. Δεν παρουσιάζουν κάποιο έργο, το κάνουν απλά και μόνο για να φανούν. Μετά θα λένε «είμαι γνωστός»… και; Τι να το κάνω εγώ αυτό; Εγώ ποτέ δεν το επιθυμούσα, δεν ήθελα να γίνω γνωστός για το τίποτα. Ήθελα να είμαι γνωστός λόγω των τραγουδιών μου. Δεν με αφορά κάτι άλλο, δεν ενδιαφέρομαι για το τι θα πει ο καθένας και προσπαθώ να κρίνω μόνο τη δουλειά των ανθρώπων, αυτό που μας παρουσιάζουν.

Σε εκνευρίζει καθόλου αυτό; Το να κερδίζουν ένα κομμάτι από την πίτα άνθρωποι στους οποίους δεν αναλογεί;

Δεν παίρνουν τίποτα επί της ουσίας απλά προσπαθούν να διεκδικήσουν… Ο κόσμος δεν είναι χαζός, ο κόσμος βλέπει! Εάν έρχεται να ακούσει έναν τραγουδιστή, το κάνει γιατί έχει καλά τραγούδια, γιατί άλλο να το κάνει; Γιατί είναι όμορφος; (γέλια)

Η εξωτερική εμφάνιση ενός καλλιτέχνη δεν παίζει, δηλαδή, ρόλο;

Είναι ένα σύνολο πραγμάτων. Η ουσία όμως είναι το τραγούδι, εδώ είναι ο χώρος της μουσικής κι αυτό είναι το παν.

Μετά από τόσα χρόνια επιτυχούς πορείας, αισθάνεσαι δικαιωμένος; Κατάφερες να χτίσεις την καριέρα σου πάνω σε γερές βάσεις, όπως θα ήθελες;

Δεν πιστεύω στην τύχη, άρα δεν θα σου πω ότι αισθάνομαι τυχερός. Θα σου πω πως αισθάνομαι ευλογημένος, ο Θεός μου έδωσε ένα χάρισμα κι εγώ το εκμεταλλεύτηκα όσο καλύτερα μπορούσα. Δεν κάνω τίποτα περισσότερο από αυτό που πρέπει να κάνω, δηλαδή να τραγουδάω.

Οι απόψεις σου είναι σταθερές όλα αυτά τα χρόνια που σε γνωρίζω. Σου δημιούργησαν ποτέ δυσκολίες όσον αφορά τη συνεργασία με άλλους ανθρώπους του χώρου;

Η λογική του χώρου λέει «Να λες αυτό που αρέσει στους πολλούς», εάν όμως το κάνεις αυτό δεν είσαι ο εαυτός σου κι γι’ αυτό τον λόγο εγώ δεν το έκανα ποτέ. Βέβαια εγώ δεν μιλάω συχνά, μιλάω όπως σου είπα μόνο για τη δουλειά μου αλλά και πάλι δεν μπορώ να αλλάξω αυτό που είμαι. Δεν μπορείς να δέχεσαι μόνο τις θετικές κριτικές και καμία αρνητική. Καλό είναι να ακούς και καλά σχόλια, ακόμη καλύτερο είναι όμως να μαθαίνεις από τα λάθη σου και να γίνεσαι καλύτερος. Όλοι κάνουμε λάθη και μπορούμε να τα διορθώσουμε. Ζούμε, όμως, και σε μία χώρου που όλοι κρίνουν…

Πιστεύεις ότι εσείς οι καλλιτέχνες μπορείτε να δεχθείτε την αρνητική κριτική; Αντέχετε την αλήθεια;

Εγώ προσωπικά ναι, μπορώ, γιατί κρίνομαι μόνο για τη δουλειά μου. Αν θέλει κάποιος να με κρίνει για την προσωπική μου ζωή, δεν του το επιτρέπω γιατί δεν τον αφορά ούτε αυτόν, αλλά και κανέναν άλλο. Στην προσωπική του ζωή ο καθένας μας μπορεί να πράξει όπως επιθυμεί ο ίδιος αρκεί βέβαια πάντα να μην ξεπερνάς τα όρια και να μην προσβάλλεις ανθρώπους. Μία φορά ήρθαμε στη ζωή και θα τη ζήσουμε όπως θέλουμε! Όσον αφορά όμως τη δουλειά μου, εμένα με κρίνει ο κόσμος που έρχεται να με δει.

Είσαι από τους τραγουδιστές που έχουν άποψη και δε διστάζουν να την εκφράζουν δημόσια. Αυτό συνέβαινε πάντα ή τώρα πια που είσαι επιτυχημένος;

Πήγαινε αν θέλεις στο χωριό μου στην Πάτρα και ρώτησε πως ήταν ο Οικονομόπουλος πριν φύγει από εκεί. Ήμουν πολύ μικρός, μόλις 15 χρονών, αλλά είχα από τότε άποψη. Σε εκείνη την ηλικία διαμορφώνεις χαρακτήρα, στην εφηβεία. Καταλαβαίνεις, ακούς, αφουγκράζεσαι, μιλάς… Όσο μεγαλώνεις, αυξάνονται κι οι εμπειρίες.

Είσαι δύσκολος σαν άνθρωπος; Μπορεί κάποιος να σε πλησιάσει εύκολα;

Δεν νομίζω ότι είμαι δύσκολος σαν άνθρωπος, είμαι όμως αρκετά ήσυχος.

Ποια είναι η πρώτη σκέψη που κάνεις όταν σου ζητούν να δώσεις μια συνέντευξη;

Δεν μου αρέσουν οι προσωπικές ερωτήσεις. Η προσωπική μου ζωή είναι δική μου, όπως σου είπα. Αυτό είναι το μόνο που σκέφτομαι.

Έχεις αποκτήσει φιλίες από το χώρο αυτό;

Δεν έχω φίλους στο χώρο, εκτός από έναν, τον Νίνο. Τον αγαπώ πάρα πολύ, τον έχω σαν αδερφό μου. Τον εκτιμώ γιατί έχει καλή ψυχή κι εγώ έχω ένστικτο με τους ανθρώπους.

Σου επιτρέπει ο μεγάλος ανταγωνισμός του χώρου να αναπτύξεις διαπροσωπικές σχέσεις;

Εγώ είμαι ανοιχτός στις φιλίες, οι περισσότεροι άνθρωποι σ’ αυτή τη δουλειά όμως δεν είναι. Σαφώς κι υπάρχει ανταγωνισμός και πολύ έντονος μάλιστα. Είναι φυσιολογικό να συμβαίνει αυτό όσο βρίσκεσαι επάνω στο σκηνή, όταν επιστρέφεις στο καμαρίνι σου όμως σταματούν όλα!

Δεν έχεις νιώσει ποτέ ανταγωνισμό;

Έχω νιώσει και μάλιστα εκεί που δεν έπρεπε. Ωστόσο εγώ επιλέγω να μην το κάνω. Βέβαια δεν ταιριάζεις και με όλους τους ανθρώπους, δεν μπορείς να γίνεις φίλος με όλους.

Η επιτυχία φέρνει και μοναξιά, πιστεύεις;

Όταν είσαι ερασιτέχνης στη δουλειά σου, έχεις πολλούς ανθρώπους γύρω σου γιατί σ’ αρέσει να ακούς ψέματα. Όταν όμως είσαι επαγγελματίας και κάνεις σοβαρό πρωταθλητισμό είσαι περισσότερο μόνος σου. Εκεί αρχίζεις και συνειδητοποιείς ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν είναι δίπλα σου γιατί απλά σε αγαπάνε… Οπότε είναι καλύτερο να επιλέγεις λίγους και καλούς φίλους.

Δεν είναι όμως ψυχοφθόρο αυτό;

Είναι ψυχοφθόρο γι’ αυτούς που το επιζητούν. Εγώ, όπως βλέπεις, είμαι μόνος μου εδώ στο καμαρίνι κι έρχομαι για να κάνω τη δουλειά μου και μέχρι εκεί.

Ακούγοντας καλά λόγια από τους άλλους, μπορείς να διακρίνεις ποιοι σου τα λένε για να τα πουν και ποιοι πραγματικά τα εννοούν;

Εκατό τοις εκατό, δυστυχώς γι’ αυτούς. Είναι κάτι έμφυτο και σου ξαναλέω πως έχω ένστικτο. Μέχρι στιγμής έχει αποδειχθεί πως πέφτω μέσα.

Πολλοί συνάδελφοί σου με περισσότερα χρόνια εμπειρίας στο τραγούδι σε έχουν ξεχωρίσει από τους καλλιτέχνες της νεότερης γενιάς και μιλούν για σένα με τα καλύτερα λόγια. Νιώθεις πραγματικά να αναγνωρίζεται η δουλειά σου;

Τους ευχαριστώ όλους! Νιώθω ότι έχω κάνει κάτι πολύ καλό.

Είναι δύσκολος ο δρόμος που έχεις επιλέξει να ακολουθήσεις;

Εξαρτάται τι θες από τη ζωή. Άλλος έρχεται στο χώρο για να κάνει φίλους και να περνά καλά, βάζοντας σε δεύτερη μοίρα τη δουλειά του. Εγώ έρχομαι για να κάνω αυτό που γουστάρω και μ’ αρέσει, να τραγουδάω δηλαδή.

Έχεις προετοιμαστεί για τη μέρα που θα σβήσουν τα φώτα κι όλο αυτό που ζεις θα τελειώσει;

Έχω προετοιμαστεί από την πρώτη μέρα γι’ αυτό. Δε θέλεις ποτέ να συμβεί όμως, ας είμαστε ειλικρινείς. Σε κανένα επάγγελμα δε θες να δεις να έρχεται το τέλος, εφόσον έχεις κάνει επιτυχία και τα ‘χεις πάει καλά. Είναι φυσικό επόμενο για όλους η κάμψη ή η πτώση. Έχει έρθει σε όλους κι έτσι θα έρθει και σε μένα κάποια στιγμή. Δε θέλω να σκεφτώ πότε θα συμβεί, αλλά πρέπει να είμαι έτοιμος.

Φέτος σε βρίσκουμε στο Fever μαζί με το Χρήστο Χολίδη και την Ήβη Αδάμου με sold out βραδιές από το ξεκίνημά σας. Ήσουν εξ αρχής σίγουρος για την επιτυχία του σχήματος;

Αυτό δεν το ξέρεις ποτέ. Όταν ξεκίνησα να συζητάω για το Fever υπήρχαν ήδη κάποια ονόματα στο τραπέζι εγώ όμως είπα πως θα ήθελα φέτος το χειμώνα να δουλέψω μαζί με τον Χρήστο Χολίδη. Ήταν επιλογή και πρότασή μου, το είπα στους συνεργάτες μου και στους υπεύθυνους του μαγαζιού, μίλησα με το Χρήστο και η απάντηση ήταν αμέσως θετική. Δόξα τω θεώ, όλα μέχρι στιγμής πάνε καλά.

Το Fever είναι ένα από τα μεγαλύτερα σε χωρητικότητα μαγαζιά, σου προκάλεσε άγχος αυτό;

Το Fever είναι αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο μαγαζί στην Ελλάδα και το άγχος αυτό το έχω πάντα όταν πρόκειται να δουλέψω εδώ. Θες δε θες αγχώνεσαι κι ας ξέρεις ότι βρίσκεσαι σε μια καλή περίοδο στα επαγγελματικά σου.

Πώς είναι η συνύπαρξη σου με τον Χρήστο Χολίδη;

Πολύ καλή! Ο Χρήστος είναι καλό παιδί, ήρεμο, ευγενικό και πολύ καλός τραγουδιστής. Δεν έχω να πω τίποτα αρνητικό. Και η Ήβη Αδάμου είναι εξαιρετική κι όλα τα παιδιά που δουλεύουν στο σχήμα. Φέτος είναι μία πολύ καλή χρονιά, όσον αφορά τους συνεργάτες μου.

Έχεις αυτοπεποίθηση όσον αφορά τη δουλειά σου;

Πάρα πολύ!

Υπάρχει κάποιος τομέας στον οποίο νιώθεις πως δεν είσαι το ίδιο σίγουρος για τον εαυτό σου;

Πολλές φορές δεν είμαι τόσο κοινωνικός κι εκεί έχω θέμα σιγουριάς κι αυτοπεποίθησης. Δεν θα έλεγα πως είναι θέμα ανασφάλειας γιατί δε θέλω να ανοίγομαι στον κάθε άνθρωπο που γνωρίζω. Δε θέλω να φαίνομαι πλακατζής και… «χάχας». Θέλω ο άλλος να καταλαβαίνει αυτό που είμαι, σοβαρός από τη φύση μου. Δεν μπορώ να αλλάξω κι όταν αντιμετωπίζω άλλους ανθρώπους απαιτώ από εκείνους σεβασμό.

Έχεις παρεξηγηθεί ποτέ γι’ αυτό το λόγο;

Μπορεί γιατί δείχνω απόμακρος, αλλά δεν είναι γιατί είμαι σνομπ. Είμαι λίγο φοβισμένος απλά και αυτό παρεξηγείται γιατί δεν ξέρω πως κι εάν θέλει ο άλλος να του μιλήσω.

Παίζει ρόλο ο τρόπος με τον οποίο μεγάλωσες στη διαμόρφωση της νοοτροπίας σου;

Έχω πει και παλιότερα ότι εγώ γεννήθηκα μεγάλος. Φαντάσου πως όταν ήμουν 13 ετών έκανα παρέα με έναν 35χρονο. Δεν έκανα ποτέ παρέα με παιδιά της ηλικίας μου.

Σε κούρασε ποτέ αυτό;

Ίσως ναι, θα ‘θελα να ήμουν λίγο πιο… τρελός!

Εάν δεν ήσουν τραγουδιστής, πιο επάγγελμα θα ήθελες να ακολουθήσεις;

Ψυχίατρος ή ψυχολόγος.

Είναι λίγο παρεξηγημένο το επάγγελμα του ψυχολόγου στη χώρα μας;

Ήταν κάποτε ταμπού, αλλά πια καταρρίφθηκε. Νομίζουν ότι έχουν όλοι άπειρους φίλους να μιλήσουν αλλά στο τέλος δυστυχώς αντιλαμβάνονται πως δεν έχουν σε ποιον να τα πουν και γι’ αυτό πάνε σε ψυχολόγους.

Εσύ λες τα προβλήματα σου σε δικούς σου ανθρώπους;

Μερικές φορές τα βρίσκω και μόνος μου με τον εαυτό μου, λίγο πολύ όλοι ξέρουμε την αλήθεια, άσχετα με το αν θέλουμε να την παραδεχθούμε. Αυτή είναι η σωστή αυτοκριτική, να παραδέχεσαι αυτό που είσαι κι αυτό που πρεσβεύεις.

Ας πάμε τώρα στο ολοκαίνουριο album σου με τίτλο «Ένα μικρόφωνο κι εγώ». Πες μου για την επιλογή του τίτλου…εγώ νιώθω πως σε χαρακτηρίζει.

Είναι πολύ προσωπικός ο δίσκος αυτός κι επέλεξα τον συγκεκριμένο τίτλο γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο. Είναι σαν αίνιγμα… Θα μπορούσε βέβαια να είναι κι ο τίτλος της ζωής μου, αυτό είμαι!

Το album περιέχει 11 νέα τραγούδια, μέσα στα οποία και το πρώτο single «Αν πονάς» που έχει ήδη γίνει μεγάλη επιτυχία. Γιατί ξεκίνησες με αυτό το single;

Πριν βγει το «Αν πονάς», είχαν παίξει στα ραδιόφωνα τα singles « Κάνε αυτό που ξέρεις» και «Για χίλιους λόγους». Ήθελα να ξεκουράσω λίγο τα αυτιά του κόσμου με ένα τραγούδι λίγο πιο ήσυχο. Είναι ένα πολύ καλό τραγούδι και με το που το άκουσα είπα ότι ήθελα να το κυκλοφορήσω. Έτσι κι έγινε και πάει καλά!

Νιώθεις να έχεις αγγίξει τον κόσμο;

Σίγουρα, γιατί κι η φράση «Αν πονάς» από μόνη της δεν έχει μόνο ερωτική ερμηνεία. Στον Έλληνα άλλωστε αρέσει ο πόνος στα τραγούδια.

Πόσο καιρό χρειάζεται για να ετοιμάσεις την κάθε σου δισκογραφική δουλειά;

Με το που τελειώνω τη μία δουλειά, ξεκινάω την επόμενη. Μετά από έναν – δύο μήνες έρχονται ήδη τραγούδια και τα ακούω. Αν καθίσω και τα ακούσω όλα στα τέλος θα είναι τόσα πολλά που θα ζαλιστώ και δε θα μπορώ να κάνω επιλογή. Οπότε ξεκινάω από πολύ νωρίς, από τώρα… Κάποια στιγμή γύρω στο Μάη κάνω demos και γράφουμε μουσικές, ενώ τον Οκτώβρη περίπου γίνεται η τελική επιλογή.

Έχεις το άγχος ότι κάθε νέα δισκογραφική σου δουλειά θα πρέπει να ξεπεράσει την προηγούμενη;

Πιστεύω πως ό,τι είναι να γίνει, θα γίνει. Ψάχνω να βρω ότι καλύτερο υπάρχει, το καλύτερο τραγούδι που θα μπορούσα τη δεδομένη στιγμή να τραγουδήσω. Αυτό είναι και θέμα γούστου, τύχης, εποχής… Εγώ δεν έχω παράπονο, πιστεύω πως έχω τραγουδήσει πολύ καλά τραγούδια.

Έχεις ξεχωρίσει κάποιο ή κάποια από τα τραγούδια του νέου album;

Δεν μπορώ να ξεχωρίσω. Εμένα μου αρέσουν όλα γι’ αυτό και τα έβαλα στο δίσκο. Εσύ ακούς μόνο αυτά που κυκλοφορούν τελικά, εγώ έχω ακούσει πολλά περισσότερα για να καταλήξω τελικά σε αυτά. Κι άλλα τραγούδια μου άρεσαν, αλλά δεν μπορούσα να τα βάλω όλα.

Μετά από χρόνια εμπειρίας, μπορεί ένας καλλιτέχνης να γνωρίζει… «τη συνταγή της επιτυχίας»;

Δεν είμαι αυτής τη λογικής, δεν σκέφτομαι «Τώρα πρέπει να βγάλω δυναμικό γιατί πριν έβγαλα μπαλάντα…». Με ενδιαφέρει να βγάλω ένα καλό τραγούδι.

Ανάμεσα στους δημιουργούς των τραγουδιών του album συναντάμε και πολύ γνωστούς ανθρώπους, αλλά και νεότερους στο χώρο.

Η επιλογή ποτέ δεν γίνεται σύμφωνα με το ποιος έγραψε το τραγούδι. Κάποτε έβγαλα ένα τραγούδι με το Φοίβο και μου μιλούσαν όλοι μόνο γι’ αυτόν. Εντάξει, είναι εξαιρετικός ο Φοίβος κι έχει γράψει τεράστιες επιτυχίες αλλά υπάρχουν κι άλλοι ταλαντούχοι άνθρωποι που γράφουν εξίσου καλά και σημαντικά τραγούδια. Ευχαριστώ όλους τους δημιουργούς, για μένα είναι όλοι το ίδιο.

Έτυχε ποτέ να ερμηνεύσεις τραγούδι πρωτοεμφανιζόμενου δημιουργού, ο οποίος λόγω της πρώτης του επιτυχίας να… το πάρει πάνω του στη συνέχεια;

Είναι διαφορετικά τα πράγματα με τους ανθρώπους που συνεργάζομαι! Πολλοί νέοι δημιουργοί έχει τύχει να μου χαρίσουν τα πρώτα τους κομμάτια με πρόσφατο παράδειγμα την Αγγελική Μακρυνιώτη κι όλα πήγαν περίφημα. Έχω συνεργαστεί όμως και με τον Πάνο Καπίρη, το Γιώργο Μουκίδη, το Θάνο Παπανικολάου, το Βασίλη Γαβριηλίδη κι άλλους γνωστούς δημιουργούς και είχα εξαιρετική συνεργασία, δεν μου έχει συμβαίνει ποτέ αυτό που μου περιγράφεις.

Στο τραγούδι «Περιττά» τους στίχους υπογράφει ο Βασίλης Καρράς!

Αυτό ήταν κάτι που κι εγώ δεν ήξερα στην αρχή. Άκουσα το τραγούδι, μου άρεσε, το τραγούδησα και μετά μου είπε ο Γιώργος πως είναι του Βασίλη Καρρά. Γι’ αυτό σου λέω, δεν με ενδιαφέρει καθόλου ποιος έχει γράψει το τραγούδι. Εάν μου αρέσει θα το πω και τέλος.

Αισθάνεσαι τυχερός που ο Βασίλης Καρράς σου έδωσε ένα από τα τραγούδια του, διότι είναι αρκετοί αυτοί που θέλουν ένα τραγούδι του;

Δε σκέφτομαι έτσι. Ο Βασίλης Καρράς γράφει εξαιρετικά τραγούδια αλλά δεν είναι μόνο αυτός που μπορεί να το κάνει. Το τραγούδι μετρά κι όχι αυτός που το έγραψε. Αν είναι καλό το τραγούδι ο άλλος θα το βάλει στο δίσκο του, αντιθέτως εάν το ‘χει γράψει κάποιος πολύ γνωστός και είναι ένα κακό τραγούδι, τι θα κάνει; Θα το βάλει στο δίσκο μόνο και μόνο γι’ αυτό; Εγώ δεν κάνω τη δουλειά μου έτσι.

Είναι δύσκολο να κυκλοφορούν ολοκληρωμένες δουλειές σήμερα;

Βέβαια είναι! Τελείωσαν οι καλές εποχές και τώρα ο καθένας κάνει ότι μπορεί από μόνος του.

Έχει απομυθοποιηθεί πια και το δικό σας επάγγελμα;

Όσο να ‘ναι, ναι! Θα ‘λεγε κανείς πως μέσα στην κρίση το επάγγελμα του τραγουδιστή είναι από τα λίγο πιο ευνοημένα. Όμως δεν μπορείς να σταματάς του δουλειά σου λόγω κρίσης, από αυτό ζεις. Ο καθένας κάνει ότι καλύτερο μπορεί για τον εαυτό του.

Πες μου μία άλλη αγαπημένη σου ασχολία…

Μου αρέσουν τα αυτοκίνητα. Μ’ αρέσει να τρέχω με αυτά. Μου προέκυψε βέβαια ένα πρόβλημα με τη μέση μου και πια δεν μπορώ να το κάνω και τόσο συχνά.

Αν σου ζητούσα να δώσεις μία ευχή για τον κόσμο που σε ακολουθεί πιστά όλα αυτά τα χρόνια, τι είναι αυτό που θα ήθελες να πεις;

Καταρχάς τους ευχαριστώ που με ακούνε! Μακάρι η αλήθεια να είναι μπροστά τους και να μπορούν να ξεχωρίσουν την αυθεντικότητα. Για μένα αυτό είναι το μότο μου.

Λίγο πριν κλείσουμε, θέλω να μου πεις για τη φιλανθρωπική σου δραστηριότητα αν και ξέρω πως δεν σου αρέσει να μιλάς γιαυτό. Είναι ανάγκη να προσφέρουμε στο συνάνθρωπό μας σήμερα;

Όποιος μπορεί θα πρέπει να προσφέρει! Ο καθένας πρέπει να προσφέρει!!! Όποιος μπορεί να μοιραστεί, ακόμη κι ένας φτωχός θα πρέπει να το κάνει!

Τι θέλεις να φέρει στον «Νίκο» το 2016;

Μόνο υγεία! Αυτό και τίποτα άλλο! Υγεία, ευτυχία, χαρά και ειρήνη σε όλο τον κόσμο.

Συνέντευξη & επιμέλεια: Σοφία Μπεκάρη
Απομαγνητοφώνηση: Αθανασία Βογιάρη
Φωτογραφίες: Χρήστος Καραγιώργος

 

Πηγή: tralala,gr

SFERA ΝΕΑ

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet
No Responses to “Συνέντευξη | Νίκος Οικονομόπουλος: «Η λογική του χώρου λέει “Να λες αυτό που αρέσει στους πολλούς” εγώ όμως δεν το έκανα ποτέ!»”

Leave a Reply