Βιογραφία | Παύλος Σιδηρόπουλος

Aug 30, 2017 No Comments by

Ο Παύλος Σιδηρόπουλος (27 Ιουλίου 1948 – 6 Δεκεμβρίου 1990) ήταν ένας από τους σημαντικότερους εκπρόσωπους της Ελληνικής ροκ μουσικής σκηνής.

Πρώτα Χρόνια

Ο Παύλος Σιδηρόπουλος ήταν δισέγγονος του Ζορμπά και ανιψιός της Έλλης Αλεξίου. Γεννήθηκε στις 27 Ιουλίου 1948 στην Αθήνα. Ξεκίνησε την καριέρα του το 1970 από τη Θεσσαλονίκη όπου σπουδάζει Μαθηματικός στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Εκεί γνώρισε τον Παντελή Δεληγιαννίδη και δημιούργησαν το συγκρότημα-ντουέτο “Δάμων και Φιντίας”. Κυκλοφορούν το 7″ «Το ξέσπασμα/Ο κόσμος τους» και συμμετέχουν με δύο κομμάτια στο δίσκο «Ζωντανοί στο Κύτταρο». Στο Κύτταρο γνωρίζονται και με τα “Μπουρμπούλια” που έπαιζαν με τον Σαββόπουλο. Το ντουέτο ενσωματώνεται με τα “Μπουρμπούλια” και το νέο σχήμα κυκλοφορεί το δίσκο “Ο Ντάμης ο ληστής” λογοκριμένο σε “Ο Ντάμης ο σκληρός”. Μαζί είναι από το 1972 έως το 1974. Με αυτό το σχήμα ο Παύλος Σιδηρόπουλος άρχισε τα πρώτα του πειράματα για να παντρέψει το ροκ με την Ελληνική μουσική. Αργότερα, εν μέσω δικτατορίας το συγκρότημα διαλύεται και τα “Μπουρμπούλια” ακολουθούν τον Διονύση Σαββόπουλο. Ο Παύλος Σιδηρόπουλος στη συνέχεια συνεργάστηκε με τον Γιάννη Μαρκόπουλο, ως τραγουδιστής στα έργα του “Οροπέδιο”, “Θεσσαλικός κύκλος”, “Τολμηρή επικοινωνία” και “Ηλεκτρικός Θησέας”.

 

Επαγγελματική σταδιοδρομία

Το 1976 μαζί με τους αδερφούς Σπυρόπουλους οργάνωσε το συγκρότημα «Σπυριδούλα». Με αυτό το σχήμα δημιούργησε τον δίσκο “Φλού”. Το 1979 μαζί με τους μουσικούς Παπαντίνα, Νέστορα και Τζιμόπουλο φτιάχνει το σχήμα “Εταιρία Καλλιτεχνών” με αγγλικό στίχο. Το σχήμα αυτό δεν κυκλοφορεί δίσκο. Ένα όμως τραγούδι από αυτήν την περίοδο, το “Clown”, περιλαμβάνεται στον κατοπινό του δίσκο “Zorba the freak”. Εκείνη την περίοδο κάνει και την πρώτη του εμφάνιση στον κινηματογράφο, πρωταγωνιστώντας στην ταινία του Αντρέα Θωμόπουλου “Ο Ασυμβίβαστος” όπου και ερμηνεύει τα τραγούδια του soundtrack. Τον ίδιο καιρό πρωταγωνιστεί και σε μία ακόμη ταινία του Αντρέα Θωμόπουλου με τίτλο “Αλδεβαράν”, με συμπρωταγωνιστή τον Δημήτρη Πουλικάκο. Στην καριέρα του ως ηθοποιού περιλαμβάνεται και μια τηλεοπτική εμφάνιση στο σήριαλ του Κώστα Φέρρη “Οικογένεια Ζαρντή” (ΕΡΤ).

Το 1980 ο Παύλος Σιδηρόπουλος καταλήγει σε ένα σχήμα που με λίγες αλλαγές παίζει μαζί του μέχρι το τέλος, τους “Απροσάρμοστους”. Μαζί ηχογραφούν μια σειρά σημαντικών δίσκων και έχουν συνεχή ζωντανή παρουσία. Το 1982 κυκλοφορούν το “Εν λευκώ”. Τα τραγούδια “Η” και “Αντεργκράουντ με στράς” λογοκρίνονται, για “προτροπή στη χρήση ναρκωτικών” και το τραγούδι “Ύστατη στιγμή” για “προσβολή της δημοσίας αιδούς”.

Το 1985 κυκλοφορούν το “Zorba the freak”. Το 1987 πραγματοποιεί μια συγκλονιστική εμφάνιση στο Ηρώδειο στη συναυλία του Γιάννη Μαρκόπουλου “Τολμηρή επικοινωνία” -που κυκλοφόρησε και σε δίσκο με αυτό τον τίτλο- ερμηνεύοντας τραγούδια σε στίχους του Δημήτρη Βάρου και απαγγέλλοντας ποιήματα του ιδίου από το βιβλίο “Θηρασία”. Το 1988 συμμετέχει στο δίσκο “Ηλεκτρικός Θησέας” (μουσική Γιάννης Μαρκόπουλος, στίχοι Δημήτρης Βάρος). Το 1989 κυκλοφορεί το “Χωρίς μακιγιάζ” (ηχογραφημένος ζωντανά στο Μετρό).

Θάνατος

Το καλοκαίρι του 1990 άρχισε να παραλύει το αριστερό του χέρι. Οι γιατροί υπέθεταν πρόβλημα στα αγγεία, αλλά κανείς δεν ήξερε τι ακριβώς είχε. Αυτή η ιστορία και ο θάνατος της μητέρας του λίγους μήνες πριν, τον έκαναν ψυχολογικό ράκος. Το φθινόπωρο το συγκρότημα άρχισε τις συνηθισμένες του εμφανίσεις στο Αν. Ο Παύλος άρχισε να εμφανίζεται με το χέρι δεμένο. Έχοντας αρκετά νέα τραγούδια και μερικά παλιά ακυκλοφόρητα σε νέες ενορχηστρώσεις, άρχισαν να ηχογραφούν το υλικό αυτό, ενώ συγχρόνως είχαν προγραμματίσει σειρά ζωντανών εμφανίσεων για το Δεκέμβριο. Το απόγευμα όμως της 6ης Δεκεμβρίου, ο Παύλος Σιδηρόπουλος πεθαίνει από ανακοπή καρδιάς λόγω υπερβολικής δόσης ηρωίνης στο σπίτι μιας φίλης του στο Νέο Κόσμο. Κηδεύεται στον Κόκκινο Μύλο.

Τον επόμενο χρόνο οι Απροσάρμοστοι κυκλοφορούν τον δίσκο “Άντε και καλή τύχη μάγκες”, όπου ορισμένα τραγούδια είχε προλάβει να τα ηχογραφήσει ο Παύλος Σιδηρόπουλος και τα υπόλοιπα τα ερμήνευσαν διάφοροι καλλιτέχνες. Μεταξύ αυτών οι, Γιάννης Γιοκαρίνης, Γιάννης Αγγελάκας και Χάρης και Πάνος Κατσιμίχας. Το 1992 κυκλοφορεί ο δίσκος “Τα μπλουζ του πρίγκηπα”. Ο δίσκος αυτός περιέχει πειραματικές ηχογραφήσεις που έγιναν από το 1979 ως το 1981. Ήταν ο καρπός των προσπαθειών που είχαν ξεκινήσει από το 1972. Εδώ ο Παύλος Σιδηρόπουλος παντρεύει το μπλουζ με το ρεμπέτικο. Το 1994 κυκλοφορεί ο διπλός δίσκος “Εν αρχή ην ο λόγος”, με ζωντανές ηχογραφήσεις από το 1978 μέχρι το 1989, την απαγγελία ενός κειμένου που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Μουσική” και απόσπασμα από μια συνέντευξή του στην ΕΤ2. Πολλά από τα τραγούδια του δίσκου εκδίδονται για πρώτη φορά.

Δισκογραφία

1. Το ξέσπασμα/O κόσμος τους (Zodiac) 1971

2. Ο Γερο-Μαθιός (Zodiac) 1971

3. Ο Ντάμης ο σκληρός/Aπογοήτευση (Zodiac) 1972

4. Φλου (ΕΜΙ) 1978

5. Εν λευκώ (ΕΜΙ) 1982

6. Zorba the freak (ΕΜΙ) 1985

7. Παύλος Σιδηρόπουλος (EMI) 1987

8. Χωρίς μακιγιάζ – Ζωντανή ηχογράφηση (MBI) 1989

9. Άντε και καλή τύχη μάγκες (ΕΜΙ) 1991

10. Τα μπλουζ του πρίγκηπα (MBI) 1992

11. Παύλος Σιδηρόπουλος (EMI) 1993

12. Εν αρχή ην ο λόγος (7η Διάσταση) 1994

13. O ασυμβίβαστος και πέντε σπάνια τραγούδια (Lyra) 1994

14. Ταξιδεύοντας (7η Διάσταση) 1996

15. Επιτυχίες (ΜΒΙ) 1997

16. Στιγμές (Δίφωνο) 1997

17. Day after Day 2001 (ΕΜΙ, EP με δύο ανέκδοτα τραγούδια)

18. Τα τραγούδια του Παύλου (EMI) 2002 (Συλλογή)

Συμμετοχές

• Ζωντανοί στο κύτταρο (Με τα τραγούδια του “Απογοήτευση” και “Ο Γερο Μαθιός” 1971 Zodiac)

• Θεσσαλικός κύκλος (Μαρκόπουλου) (EMI-COLUMBIA 1975)

• Ανεξάρτητα (Μαρκόπουλου) (EMI 1975)

• Οροπέδιο (Μαρκόπουλου) (EMI 1976)

• Σε άλλη γη (Σταύρος Λογαρίδης) (1980)

• Νοκ άουτ (Χατζηνάσιου) (Minos) (1986)

• Τολμηρή επικοινωνία (Μαρκόπουλου) (CBS 1987)

• Ηλεκτρικός Θησέας (Μαρκόπουλου) (CBS 1987)

• H Συναυλία στο Ηρώδειο (Μαρκόπουλου) (PHILIPS 1990)

• ΜαΘήματα πατριδογνωσίας (Διάφοροι) (Lyra 1991)

• Η Φαντασία στην εξουσία (Ρομαντικοί παραβάτες) (7η Διάσταση)

• Σε δύο δίσκους του Δημήτρη Πουλικάκου

• Ροκ ιστορίες (ΕΜΙ)

• Rocks beer (ΕΜΙ)

• Θεσσαλικός κύκλος (ΜΙΝΟS)1974

• Ανεξάρτητα (ΜΙΝΟS) 1975

• Οροπέδιο (ΜΙΝΟS) 1976

• Crazy love στου Ζωγράφου (ΜΙΝΟS) 1979

• Νοκ άουτ (ΜΙΝΟS) 1986

• Τολμηρή επικοινωνία (CBS) 1987

• Ηλεκτρικός Θησέας (CBS) 1988

• Η συναυλία στο Ηρώδειο (Philips) 1990

• Μαθήματα πατριδογνωσίας (Lyra) 1991

Πηγή:

http://el.wikipedia.org/

Προσαρμογή επιμέλεια Σοφία Παφτούνου

SFERA ΝΕΑ

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet
No Responses to “Βιογραφία | Παύλος Σιδηρόπουλος”

Leave a Reply