Βιογραφία | Τόλης Βοσκόπουλος

Aug 30, 2017 No Comments by

Με μια μεγάλη συναυλία επιστρέφει στον Πειραιά και το Βεάκειο Θέατρο, ο Τόλης Βοσκόπουλος μετά από τέσσερα χρόνια αποχής από το τραγούδι.

Ο μεγάλος Έλληνας ερμηνευτής κάνει δυναμικό come back με μια ξεχωριστή συναυλία στις 6 Ιουλίου 2013 στον τόπο που γεννήθηκε και μεγάλωσε για να τιμηθεί και φυσικά για να χαρίσει στον κόσμο μια ανεπανάληπτη βραδιά τραγουδώντας τις πολύ μεγάλες του επιτυχίες.

Ο Δήμος Πειραιά πρόκειται να τον τιμήσει για τη σπουδαία προσφορά του στην ελληνική μουσική, το θέατρο και τον κινηματογράφο.

Ο μύθος του ελληνικού τραγουδιού, λοιπόν, επιστρέφει στη γενέτειρά του, για μία βραδιά γεμάτη αναμνήσεις, συγκίνηση, νοσταλγία και διαχρονικά τραγούδια που όλοι έχουμε αγαπήσει.

«Τον τόπο που γεννιέσαι και μεγαλώνεις τον κουβαλάς πάντα μέσα στην ψυχή σου όπου και αν βρεθείς» έχει πει, ενώ νιώθει πολύ περήφανος και ιδιαίτερα ευγνώμων για την τιμητική αυτή βραδιά.

Βιογραφία

Ο Τόλης Βοσκόπουλος είναι ηθοποιός και τραγουδιστής. Γεννήθηκε στις 26 Ιουλίου το 1940 στον Πειραιά (Κοκκινιά). Είναι το δωδέκατο παιδί της οικογένειας (έχει άλλες 11 αδερφές).

Θεωρείται από τους σημαντικότερους τραγουδιστές της γενιάς του. Όταν πρωτοξεκίνησε το τραγούδι, λόγω του στησίματος του στο πάλκο καθώς και του τρόπου ερμηνείας και ντυσίματός του, οι φανατικοί θαυμαστές του τον αποκαλούσαν “πρίγκιπα”. Είναι ένας καλλιτέχνης που έχει φανατικούς θαυμαστές και φανατικούς εχθρούς. Όπως λένε χαρακτηριστικά, “τον Βοσκόπουλο ή θα τον λατρεύεις ή θα τον μισείς”.

Ο Τόλης Βοσκόπουλος υπήρξε μεγάλος σταρ των περασμένων δεκαετιών γεγονός που οδήγησε τον εξίσου μεγάλο καλλιτέχνη και στιχουργό σε πολλές επιτυχίες του, Γιάννη Πάριο, να δηλώσει ότι “ο μόνος σταρ που έχει η Ελλάδα είναι ο Τόλης”.

Ο Γιώργος Ζαμπέτας στην αυτοβιογραφία του σημειώνει: «Ο Τόλης είναι γεννημένος θεατρίνος. Ανεβαίνει στην πίστα και την καταπίνει όλη. Γιατί η πίστα όταν ανεβαίνει σου λέει, φάε με για θα σε φάω. Να ξηγιόμαστε. Μεγάλος εργάτης ο Βοσκόπουλος, ο μεγαλύτερος».

Ο ίδιος ο Τόλης Βοσκόπουλος είχε δηλώσει κάποτε σε συνέντευξη του στη δημοσιογράφο Σεμίνα Διγενή, “Ξεκινώντας το τραγούδι, “πήρα” μαζί μου τον ηθοποιό Βοσκόπουλο”, ενώ επίσης ήταν ο πρώτος τραγουδιστής που ερμήνευε όρθιος τα τραγούδια του εν αντιθέσει με την εποχή του, όπου συνηθιζόταν ο καλλιτέχνης να είναι καθιστός. Κατά περιόδους έχει γράψει τραγούδια τόσο σε στίχο όσο και μουσική που έχει συμπεριλάβει σε προσωπικούς του δίσκους ή τα έχουν ερμηνεύσει άλλοι καλλιτέχνες, με πιο γνωστό το ντουέτο του με τη Μαρινέλλα, το “Εγώ κι εσύ” το 1974.

Η πορεία στο καλλιτεχνικό στερέωμα

Πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο το 1958 και τον κινηματογράφο το 1963. Μπήκε στην δισκογραφία με το τραγούδι «Βήμα-βήμα» του αξέχαστου μουσικοσυνθέτη Λυκούργου Μαρκέα.

Η καθιέρωσή του στο “πεντάγραμμο” ήρθε με την “Άγωνία” το 1968 (σύνθεση Γ. Ζαμπέτα) που μέσα σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα ξεπέρασε τις 300.000 πωλήσεις.

Έχει ένα ευρύ φάσμα συνεργασιών ερμηνεύοντας τραγούδια Γιώργου Ζαμπέτα Άκη Πάνου, Θανάση Πολυκανδριώτη, Μάριου Τοκα, Γιάννη Πάριου, Πλέσσα, Κατσαρού, Βασιλειάδη, Δερβενιώτη, Βίρβου Λυμπερόπουλου, Πυθαγόρα, Φοίβου και πολλών άλλων.

Στην ιστορία έχει μείνει η συνεργασία του με τον Διονυσίου τη δεκαετία του ’70. Μάλιστα όταν οι 2 καλλιτέχνες τραγουδούσαν στη Θεσσαλονίκη ένα απόγευμα αποφάσισαν να πάνε να παίξουν μπιλιάρδο. Η αγάπη του κόσμου για τα λαϊκά είδωλα ήταν τόσο μεγάλη που μέσα σε λίγη ώρα έξω από τη καφετέρια είχαν μαζευτεί 17.000 θαυμαστές.

Το 2011 έπειτα από μακρά απουσία από την Αθηναϊκή νύχτα δέχτηκε την πρόταση του Α.Ρέμου και εμφανίστηκε μαζί του στη μουσική σκηνή Διογένης στην Αθήνα.

Ως συνθέτης

Πλούσιο είναι και το έργο του ως συνθέτης. Μερικοί καλλιτέχνες που έχουν ερμηνεύσει τραγούδια του είναι: Δούκισσα, Μαρινέλλα, Διονυσίου, Ρέμος, Σφακιανάκης. Το 1971 έγραψε τη σύνθεση του τραγουδιού «Αδέλφια μου αλήτες πουλιά» το οποίο ερμήνευσε ο Γιάννης Βογιατζής και κέρδισε το πρώτο βραβείο στο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης, ενώ μετείχε στο ίδιο φεστιβάλ την επόμενη χρονιά ο ίδιος, τραγουδώντας το «Ξανθή αγαπημένη Παναγιά», τραγούδι που όπως είχε ειπωθεί τότε το έγραψε για τη Ζωή Λάσκαρη, η οποία ήταν παρούσα στο ακροατήριο της εκδήλωσης.

Το 1976 όταν ο Στράτος Διονυσίου κρίθηκε αθώος από τις δικαστικές αρχές, του έγραψε το πολύ γνωστό τραγούδι με τίτλο “Αποκοιμήθηκα” το οποίο έγινε μεγάλη επιτυχία κι το τραγούδησε κι ο ίδιος ο Βοσκόπουλος σε δίσκο του 1985.

Θέατρο

Έχει πρωταγωνιστήσει αλλά και συμμετάσχει σε πάρα πολλές θεατρικές παραστάσεις δίπλα σε “ιερά τέρατα” της ηθοποιίας όπως Αυλωνίτη, Βλαχοπούλου, Βασιλειάδου, Χατζηχρήστο κ.ά. Από τις πιο μεγάλες επιτυχίες του ήταν τα μιούζικαλ: “Οι εραστές του ονείρου” (1972 μαζί με την Ζωή Λάσκαρη), “Τραγούδα θεατρίνε” (1978 μαζί με την Μαρία Αλιφέρη), “Ήρθες σαν όνειρο” (1998 μαζί με την Άντζελα Γκερέκου), όπου το θεατρικό σενάριο είναι στηριγμένο στον τρόπο γνωριμίας τους.

Προσωπική Ζωή

Στην ιστορία έχει μείνει το ειδύλλιο του με την τραγουδίστρια Δούκισσα της οποίας ήταν μουσικός κι παρτενέρ της αλλά και με την ηθοποιό Ζωή Λάσκαρη με την οποία έπαιξαν μαζί στο θρυλικό μιούζικαλ “Εραστές του ονείρου” .

Έχει κάνει τέσσερις γάμους. Παντρεύτηκε πρώτα την Στέλλα Στρατηγού (ο γάμος του κράτησε από το 1960, μέχρι το 1965), την Μαρινέλλα (1973-1981), την Τζούλια Παπαδημητρίου, με την οποία έχει μία κόρη, τη Χαρά (εκκρεμεί δικαστική διαμάχη για την πατρότητα της από την πλευρά του Τόλη Βοσκόπουλου) (1990-1996) και την πρώην ηθοποιό και νυν βουλευτή του ΠΑΣΟΚ στην Κέρκυρα Άντζελα Γκερέκου (παντρεύτηκαν στις 2 Αυγούστου 1996 στην Κέρκυρα με κουμπάρο τον δημοσιογράφο Τέρενς Κουίκ). Με την Γκερέκου έχουν μία κόρη, τη Μαρία, που γεννήθηκε το 2001.

Στις 17 Μαΐου 2010 ξέσπασε σκάνδαλο μετά από δημοσίευμα της εφημερίδας Ελευθεροτυπία, σύμφωνα με το οποίο ο Τόλης Βοσκόπουλος χρωστάει στην ΙΓ’ ΔΟΥ Αθηνών περί τα 5,5 εκατομμύρια ευρώ, για φοροδιαφυγή κατά την περίοδο 1993-1997. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να παραιτηθεί η σύζυγός του, Άντζελα Γκερέκου, από υφυπουργός τουρισμού στην κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. επικαλούμενη λόγους ευθιξίας. Στις 2 Φεβρουαρίου 2011 το Ζ’ Μονομελές Πλημμελειοδικείο του επέβαλε τριετή ποινή φυλάκισης με αναστολή για το ποινικό σκέλος της υπόθεσης, ενώ παράλληλα του έδωσε τη δυνατότητα εξαγοράς της ποινής με πέντε ευρώ ημερησίως.

Στα πλαίσια της δίκης έγινε γνωστό από τον δικηγόρο του Βοσκόπουλου ότι αίτηση του τραγουδιστή προς το υπουργείο Οικονομικών για υπαγωγή σε ρύθμιση που θα του έδινε το δικαίωμα να τύχει έκπτωσης 100% επί των προσαυξήσεων, δεν έγινε δεκτή. O ίδιος με επιστολή του στα ΜΜΕ δήλωσε “Δεν εισέπραξα ο ίδιος, δεν καρπώθηκα και δεν απέκτησα ουσιαστικώς ποτέ, τα εισοδήματα στα οποία αντιστοιχεί ο φόρος που μου καταλογίστηκε. Η φορολογική αρχή που επιλήφθηκε εξαιτίας αντιδικίας και είναι γνωστή από τη δημοσιότητά της και τα αντίστοιχα δικαστήρια, προσδιορίζουν το πρόσωπο που απόλαυσε όσα ως «εισοδήματά μου» υπολογίστηκαν.”

Ακόμα κι σήμερα σχεδόν 50χρόνια από την εμφάνιση του στο καλλιτεχνικό στερέωμα ο Τόλης Βοσκόπουλος συνεχίζει να αποτελεί ένα μεγάλο μουσικό κεφάλαιο για το λαϊκό τραγούδι.

Δισκογραφία:

1967 – Αναμνήσεις

1968 – Αγωνία

1970 – Αδέλφια μου αλήτες πουλιά

1970 – Σε ικετεύω

1971 – Μια αγάπη

1972 – Στιγμές αγάπης

1972 – Στοιχηματίζω

1972 – Τόλης Βοσκόπουλος

1973 – Αγόρι μου (Συνθέτης 4 τραγουδιών)

1973 – Άς είμαστε ρεαλιστές

1974 – Μαρινέλλα Βοσκόπουλος

1974 – Εγώ κι εσύ

1975 – Εγώ τι έχω και τι θάχω

1976 – Άλλη μια φορά (Συνθέτης 3 τραγουδιών)

1976 – Όταν τραγουδώ

1976 – Σμυρνέϊκα και Λαϊκά

1977 – Είναι το κάτι που μένει

1977 – Οι αναμνήσεις ξαναγυρίζουν

1978 – Τραγούδα θεατρίνε

1979 – Μέρα νύχτα παντού

1980 – Τόλης Βοσκόπουλος 80

1981 – Για όλους (Συνθέτης 9 τραγουδιών)

1981 – Καρδιά μου μόνη

1982 – Δεν θέλω να θυμάμαι

1983 – Είσαι δικιά μου

1984 – Περασμένες μου αγάπες

1985 – Αυτά που τραγουδήσαμε (Συμμετοχή 3 τραγούδια)

1985 – Τότε

1985 – Τώρα

1985 – Τα Λαϊκά της νύχτας (Συμμετοχή 5 τραγούδια)

1986 – Αμέτρητα γιατί

1987 – 16 από τα ωραιότερα τραγούδια μου

1987 – Ατέλειωτο ερωτικό ταξίδι

1988 – Οι Μεγαλύτερες Επιτυχίες του

1989 – Μεγάλες Ερμηνείες

1989 – Οι Μεγαλύτερες Επιτυχίες του Νο 2

1990 – Για πάντα

1990 – Να κάνουμε έναν έρωτα όλο τρέλλα

1990 – Όλη η αλήθεια

1990 – Επιτυχίες Α΄προβολής

1991 – Στάζεις έρωτα

1992 – Εγώ κι Εσύ

1993 – Εγώ κι Εσύ Όλες οι Μεγάλες Επιτυχίες

1993 – Κοντά σου εγώ

1994 – Τα Κλασσικά του Τόλη

1995 – Ανεπανάληπτος

1995 – Τα Ερωτικά

1995 – Τα πρώτα μου τραγούδια 1966 – 1971

1996 – 16 Ζεϊμπέκικα

1996 – Μάτια φεγγάρια

1996 – Τότε Τα πρώτα μου τραγούδια

1997 – Εγώ αγαπώ μόνο μία

1998 – Ήρθες σαν όνειρο

1999 – Η νύχτα γέμισε με φως

2000 – Οι Μεγαλύτερες επιτυχίες του

2000 – Τα Ερωτικά

2001 – Live 2000 – 2001

2002 – Η σωστή απάντηση

2000 – Οι Μεγαλύτερες επιτυχίες του Νο 2

2002 – Τραγουδά Βοσκόπουλο

2003 – Καλή σου τύχη

2003 – 30 Χρόνια τραγούδι Μια αγάπη μια ζωή (1970-2000)

2005 – Αντίθετο ρεύμα

2006 – Αναμνήσεις (Συλλογή 4 Cd)

2006 – 14 Μεγάλα τραγούδια

2006 – Ανθολογία 1970-2001 (Συλλογή 4 Cd)

2006 – Στης ζωής μου τις στράτες (2 Cd Live & Studio)

2007 – Να με Κοιτάς στα Μάτια

2007 – Χρυσή δισκοθήκη

2008 – Στο πέρασμα του χρόνου

2008 – Χρυσή δισκοθήκη Νο 2

2009 – 60 Μεγάλες Επιτυχίες (4 Cd)

2009 – Το λαϊκό τραγούδι Νο 7

2009 – Τόλης Βοσκόπουλος

2009 – Οι Μεγάλες Επιτυχίες (3 Cd)

Συλλεκτικές εκδόσεις:

Έχουν κυκλοφορήσει επανεκδόσεις των αρχικών του δίσκων καθώς και 2 συλλεκτικές κασετίνες με πλούσιο φωτογραφικό υλικό και αναφορές για τον καλλιτέχνη.

Συμμετοχές:

“Αναμνήσεις” (Δούκισσα)
“Αγόρι μου” (Δούκισσα)
“Εγώ κι Εσύ” (Μαρινέλλα)
“Μαρινέλλα-Βοσκόπουλος” (Μαρινέλλα)
“Σ’ αγαπώ” (Μαρινέλλα)
“Η Αγάπη είναι Ελέφαντας (Αντώνης Ρέμος)
“Η Αγάπη Βλάπτει Σοβαρά Την Υγεία” (Γιώργος Λεμπέσης)
“Μια γυναίκα φταίει” (Βασίλης Καρράς)

Ακροάσεις:

Η Αγάπη είναι Ελέφαντας (Soundtrack)

Φιλμογραφία:

O άγνωστος εκείνης της νύχτας (1972)
Αδέλφια μου αλήτες πουλιά (1971) …. Βαντάρ
Μαριχουάνα στοπ (1971) …. Τόλης Βοσκόπουλος
Μια γυναίκα, μια αγάπη, μια ζωή (1971) …. Στέφανος
Aναστενάζουν οι πενιές (1970) …. Νίκος Τερζής
Το όνειρο της Κυριακής (1970) …. Άγγελος Κομνηνός
Σε ικετεύω αγάπη μου (1970)
Αγωνία (1969) …. Αλέξης
Eλπίδες που ναυάγησαν (1968) …. Γιώργος Απέργης
Kαταραμένη ώρα (1968) …. τραγουδιστής
Mείνε κοντά μου, αγαπημένε (1968) …. Αλέξης Βαλίδης
Θα κάνω πέτρα την καρδιά μου (1968) …. Δημήτρης
Συντρίμμια τα όνειρά μας (1967) …. Tάκης (και συνθέτης, τραγουδιστής)
Τ’ αδέλφια μου (1966) …. Μανώλης Καρδάσης (και συνθέτης)
Ο Αριστείδης και τα κορίτσια του (1964) …. Γιώργος
Ήταν όλοι τους κορόιδα (1964)
Ο Γιάννης τα’ κανε θάλασσα (1964) …. Λάκης
Kάτι να καίει (1963)
Mεσάνυχτα στη βίλλα Νέλλη (1963)
Tρεις κούκλες κι εγώ (1960) …. κομφερανσιέ

 

Πηγή: el.wikipedia.org

Επιμέλεια-προσαρμογή: Σοφία Παφτούνου

SFERA ΝΕΑ

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet
No Responses to “Βιογραφία | Τόλης Βοσκόπουλος”

Leave a Reply