Βιογραφία | Χάρης και Πάνος Κατσιμίχας

Oct 31, 2017 No Comments by

“Έχουμε ακούσει πολλά κλέφτικα σε γλέντια και τραπέζια. Εξάδελφος Μιχαήλ Πελόνης: τραγουδιστής του Γιώργου Κόρου νυν φούρναρης. Μας έπαιρνε μαζί του στα πανηγύρια όταν πηγαίναμε εκεί.

Παιδιά αξιωματικού, γεννημένα στην Αθήνα με ελάχιστη διαφορά ώρας μεταξύ τους (δίδυμοι), εν έτει 1952 Ο πατέρας από τη Θήβα.

Από την άλλη πλευρά, ο πατέρας της μάνας μας, δάσκαλος στην Κόρινθο και κανταδόρος, έπαιζε μαντολίνο. Ήμασταν σχεδόν δέκα χρόνων όταν εγώ άρχισα να μαθαίνω φυσαρμόνικα και ο Χάρης μαντολίνο”, θυμάται ο Πάνος.

Περνούν όλα τα χρόνια του σχολείου στο Μπραχάμι, με εξαίρεση τα τρία τελευταία χρόνια του δημοτικού που μια μετάθεση του πατέρα τούς ταξιδεύει στη Λευκωσία, στην Κύπρο.

1970 Μπαίνουν στην Πάντειο με τις ίδιες ακριβώς (98) μονάδες! “Ερωτικό κάλεσμα”. Το πρώτο τραγούδι που γράφει ο Χάρης πριν τελειώσει το λύκειο – ήταν μια μελοποίηση στίχων του Μενέλαου Λουντέμη ” Ήμασταν 18 – 20 χρόνων όταν κάτι ξέσπασε μέσα μας  Έγραψε ο Χάρης πέντε – έξι τραγούδια , εγώ αλλά πέντε κλπ. Είχαμε το γνώθι σ’αυτόν ότι είναι πρωτόλεια και τα … πετάξαμε”, λέει ο Πάνος. Είναι η εποχή που οι δυο τους , μαζί με τον Νίκο Ζιώγαλα, φτιάχνουν ένα συγκρότημα με δυο κιθάρες και κρουστά το οποίο ειδικεύεται στα φωνητικά που απαιτούνται από παραδοσιακά πολυφωνικά τραγούδια, δεν παίζει όμως ποτέ ζωντανά.

1975 Η πρώτη ηχογράφηση για τον Χάρη είναι ένα μικρό δισκάκι με το συγκρότημα Αγάπανθος. Φεύγουν στο Βερολίνο. Ο Χάρης μένει εκεί σχεδόν δέκα χρόνια και σπουδάζει Γερμανική Φιλολογία. Ο Πάνος, έπειτα από ενάμιση χρόνο, πηγαίνει στη Γαλλία. Δυο χρόνια μεταπτυχιακά.

1976 Η πρώτη κρούση σε δισκογραφική εταιρία, με τα “Ζεστά Ποτά” ολοκληρωμένα , εκτός από δύο κομμάτια. “Μαζί με τον Νίκο Αντύπα  τον ντράμερ και σήμερα σύνθετη, πήγαμε στον Αχιλλέα Θεοφίλου και του δώσαμε να ακούσει τα “Ζεστά Ποτά”, θυμάται ο Χάρης και συνεχίζει: “Σε μια στιγμή μας λέει, “Συγγνώμη αλλά έχει έρθει η Δήμητρα Γαλάνη από Αμερική και πρέπει να την δω για λίγο”. Φεύγει και δεν … ξαναγύρισε  Μισή ώρα αργότερα μου λέει ο Νίκος ” Πάμε, δεν θα ξανάρθει”.

Ο Πάνος συμμετέχει στην παράσταση των “Αχαρνών” του Διονύση Σαββόπουλου, στην Πλάκα.

1977 Ο Πάνος πηγαίνει με τα ίδια τραγούδια στην τότε Columbia. Η εταιρία επισήμως δεν ενδιαφέρεται . Μόνον ένας κατώτερος υπάλληλος  ονόματι … Μάνος Ξυδούς , του λέει : “άμα ήτανε στο χέρι μου , θα τα ‘βγαζα δίσκο αύριο το πρωί!”

1979 Ο Πάνος παίζει με τους Socrates στο “Κύτταρο” και συμμετέχει στο συγκρότημα Σπυριδούλα με τον Παύλο Σιδηρόπουλο. Ενδιαμέσως  αλλά και αργότερα, παίζουν στο Δυτικό Βερολίνο ελληνική μουσική (λαϊκά, Θεοδωράκη, Χατζιδάκι, Σαββόπουλο…) σε pubs και μπουάτ  “Εκεί προπονηθήκαμε πολύ στα ρεμπέτικα και με τον Δημήτρη Ζμπέκο, των Ζιγκ Ζαγκ (τώρα), κάναμε το συγκρότημα “Τρίλοτζι”. “Πες ποιος ήτανε ο αρχικός μπουζουξής αγόρι μου…” (προκαλεί ο Χάρης) και, ενώ ο Πάνος τον δείχνει, εκείνος μας φέρνει το “έπιπλο” συνεχίζοντας: “Δέκα χρόνια έβγαζα μεροκαματάκι με αυτό στο Βερολίνο. Ούτε έχει σκεβρώσει , ούτε τίποτα . Μεταχειρισμένο το είχα πάρει, από τον Πειραιά, από τον Ζοζέφ. Παίζει κάτι ταξίμια …”Για του λόγου το αληθές ξεκινά το “Σαν βγαίνει ο Χότζας στο τζαμί ” Ο Πάνος: “Το τραγούδι μου παίζει τώρα. Από ρε μινόρε πάρτο … Πάω σε κάτι μαγαζιά στη Θεσσαλονίκη όταν ανεβαίνουμε να παίξουμε εκεί, γνωρίζω κάποιους από τις ορχήστρες, μου παίζουν τον Χότζα, τον τραγουδάω και γίνεται χάος”.

1982 Τελειώνοντας τον στρατό, ο Πάνος κάνει αίτηση για … υπάλληλος του Υπουργείου Οικονομικών: “Έχοντας τρία πτυχία – έστω – και ξέροντας ότι δεν ήθελα να διοριστώ, έκανα ωστόσο την αίτηση γιατί ήθελα να δω … Δεν με πήρε κανείς  ποτέ και πουθενά. Λέω και εγώ  “Εντάξει. Στην ταβέρνα  Ντράγκα ντρούγκα και τα λοιπά …”. Το καλοκαίρι δουλεύει ρεσεψιονίστ στη Σαντορίνη. Και μετά … ταβέρνα “Ανώγειο” στην Αργυρούπολη. Δυο χρονιές παίζει και τραγουδά ρεμπέτικα με τον φίλο του Ηρακλή Κοντό και τον Γεράσιμο Ανδρεάτο – 19 χρόνων τότε – μπουζούκι. Ο Χάρης  επιστρέφοντας κατά διαστήματα από την Γερμανία, ζει κάνοντας μεταφράσεις για λογής περιοδικά, από το “Στέρεο” μέχρι το “Γονείς και Παιδί”. Τον Σεπτέμβριο του 1982, ο Πάνος πηγαίνει στους “Αγώνες της Κέρκυρας” που οργάνωσε ο Μάνος Χατζιδάκις με ένα τραγούδι του Χάρη. Βραβεύεται. Τα τραγούδια τους όμως ρίχνονται – κυριολεκτικά – στον σκουπιδοτενεκέ μιας ακόμη δισκογραφικής εταιρίας και μάλιστα από επώνυμο … καλλιτέχνη – παραγωγό.

Τελικά, για να ηχογραφηθούν τα “Ζεστά Ποτά” θα χρειαστούν τρία ακόμη χρόνια, η επιμονή του Μανόλη Ρασούλη να επιβάλλει στην εταιρία ” έναν δίσκο δικής του εμπνεύσεως που δεν θα ακούσει κανείς νωρίτερα” (“αφιερωμένο σε όλους τους καρμίρηδες από κάρμα που αρνήθηκαν να το βγάλουν”) και το Ρίτα-Ριτάκι που γράφεται μία εβδομάδα πριν τελειώσει ο δίσκος με αφορμή τον ήχο ενός παιδικού Casio που παραπέμπει κατευθείαν στα ’50s.

Παράλληλα με την δουλειά τους γράφουν παιδικά τραγούδια και παραμύθια για το ραδιόφωνο και την τηλεόραση.

1983 Κυκλοφόρησε ένα παιδικό βιβλίο που έγραψαν με τίτλο “Η Αγέλαστη Πολιτεία και οι καλικάντζαροι” το οποίο είχαν επίσης μελοποιήσει και έμελλε να κυκλοφορήσει δώδεκα χρόνια αργότερα σαν ολοκληρωμένη δισκογραφική δουλειά.

1985 Κυκλοφόρησε ο δίσκος “Ζεστά Ποτά” σε παραγωγή Μανόλη Ρασούλη που συνάντησε αμέσως μεγάλη αποδοχή από το κοινό.

1986 Συνεργάζονται με τον Γιώργο Νταλάρα σε συναυλίες σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.

1987 Το καλοκαίρι οργώνουν την Ελλάδα δίνοντας συναυλίες με μεγάλη επιτυχία και συγχρόνως κυκλοφορεί ο δεύτερος προσωπικός τους δίσκος με τον τίτλο “Όταν σου λέω πορτοκάλι να βγαίνεις”

1989 Κυκλοφορεί το άλμπουμ “Απρίλη ψεύτη!”.

1992 Σεπτέμβριος και κυκλοφορεί ένας ακόμη δίσκος με τίτλο “Η μοναξιά του σχοινοβάτη” Ένας δίσκος που επιβεβαιώνει την επιτυχημένη πορεία και την ωριμότητα των δύο δημιουργών.

1993 Τον Ιούνιο συμμετέχουν και στις δυο συναυλίες του Bob Dylan στον Λυκαβηττό.

1994 Δεκέμβριος και ο νέος δίσκος των αδελφών Κατσιμίχα κυκλοφορεί. Ένα ολοκληρωμένο άλμπουμ με τίτλο ” Της αγάπης μαχαιριά”. Τα τραγούδια “Του έρωτα”, “Παλιά καλοκαίρια” , “Το δωμάτιο” , είναι βασισμένα στα ομώνυμα ποιήματα της Λένας Παππά . Το τραγούδι “Αμοργιανό μου πέραμα” είναι παραδοσιακό και σε αυτό συμμετέχει φιλικά η χορωδία των εκπαιδευτηρίων Γιάννη Τσιαμούλη από το Περιστέρι. Το τραγούδι “Έτσι τρελαίνεσαι” είναι του Θύμιου Παπαδόπουλου. Φιλική συμμετοχή στο τραγούδι ” Η τσατσάρα” η Αρλέτα και ο Λάκης Παπαδόπουλος.

1995 “Η Αγέλαστη Πολιτεία και οι Καλικάντζαροι”. Μουσικό παραμύθι. Κυκλοφόρησε τα Χριστούγεννα το μελοποιημένο παραμύθι που έγραψαν ο Χάρης και ο Πάνος και αγαπήθηκε αμέσως από μικρούς και μεγάλους.

1997 Κυκλοφόρησε ένα διπλό άλμπουμ που περιελάμβανε όλα τα τραγούδια-συμμετοχές που έχουν κάνει ο Χάρης και ο Πάνος Κατσιμίχας σε δίσκους άλλων καλλιτεχνών. Ο δίσκος έγινε διπλά παλατινένιος.

2000 Ο Χάρης Κατσιμίχας ανακοινώνει και τυπικά, μέσα από μια συνέντευξη – ποταμό, την διάλυση του γκρουπ. Οι “Αδερφοί Κατσιμίχα” περνούν πλέον στην ιστορία και στις καρδιές όλων αυτών που τους αγάπησαν. Τον Δεκέμβριο κυκλοφόρησε το αρτιότερο και πολυσχιδέστερο album τους  οι “Τρύπιες Σημαίες” .

2001 Ο τελευταίος κοινός δίσκος τους “Τα μελοποιημένα ποιήματα 1985 – 2000” αναμένεται να κυκλοφορήσει το φθινόπωρο. Το “αντίο” θα το πουν με μια μικρή περιοδεία, “Ο Χάρης & ο Πάνος αποχαιρετούν τους φίλους τους”, απ ΄ την Μακεδονία ως την Κύπρο.

2010-2011 Οι αδελφοί Κατσιμίχα ξαναβρίσκονται μαζί μετά από 10 χρόνια για μια σειρά συναυλιών ανα την Ελλάδα!

Το καλοκαίρι του 2012, οι αδελφοί Κατσιμίχα πραγματοποίησαν μια σειρά συναυλιών σε διάφορα μέρη της Ελλάδας (πόλεις και νησιά), αλλά και στην Κύπρο, με αφορμή και την κυκλοφορία του νέου τους άλμπουμ, το οποίο βασίζεται στη «μελέτη» των ποιητών της γενιάς των «Beat».

Έχοντας δημιουργήσει ξανά μαζί, για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια, οι Αδελφοί Κατσιμίχα που αγαπήθηκαν από το Ελληνικό κοινό για το λυρισμό και τους ιδιαίτερους στίχους τους, επιστρέφουν στη δισκογραφία και στη σκηνή με το άλμπουμ «Beat Poetry». Στις καλοκαιρινές συναυλίες τους, παρουίσασαν τόσο νέα όσο και παλαιότερα τραγούδια, επιστρέφοντας και στις μελωδίες της δεκαετίας του ’80. Τότε που οι Χάρης και Πάνος Κατσιμίχας ξεκίνησαν να γράφουν τη δική τους ιστορία στο έντεχνο Ελληνικό τραγούδι.

2012 Το έτος αυτό τα αδέρφια Κατσιμίχα πραγματοποίησαν περιοδεία ξεκινώντας από το Βεάκειο Θέατρο στις 20 Ιουνίου, με επιλεγμένους σταθμούς σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Την ίδια χρονιά κυκλοφόρησε κι ένα νέο τραγούδι που αποτέλεσε μια σημαντική μουσική συνάντηση του Αντώνη Βαρδή, του Πασχάλη Τερζή και του Πάνου Κατσιμίχα. Ο τίτλος του είναι «Από πείσμα θα υπάρχω» και το υπέγραψαν ο Αντώνης Βαρδής κι ο Βασίλης Γιαννόπουλος.

2013 Σε μια εποχή που οι αγέλαστες πολιτείες έχουν γίνει καθεστώς στις καρδιές των ανθρώπων, ο Χάρης και ο Πάνος ανακοινώνουν την επανακυκλοφορία του αγαπημένου τους δίσκου “Αγέλαστη Πολιτεία” που θα συνοδεύεται από το αντίστοιχο βιβλίο – παραμύθι που έχει εξαντληθεί.

Ακολουθεί η ανακοίνωση:

“Φίλοι μας, έχουμε τη χαρά να σας ενημερώσουμε, ότι αυτά τα Χριστούγεννα, θα κυκλοφορήσει πάλι, το βιβλίο- παραμύθι ΄΄Η αγέλαστη πολιτεία και οι καλικάντζαροι΄΄ μετά από 10 χρόνια απουσίας του και μάλιστα μαζί με το ομότιτλο cd, ηχογραφημένο εκ νέου και επεξεργασμένο από εμάς τους δύο, με τη συμμετοχή πολλών φίλων μουσικών.

Ήταν κάτι που επιθυμούσαμε χρόνια τώρα, δηλαδή, να ενωθούν επιτέλους το βιβλίο με το cd, τα κείμενα με τα τραγούδια και να κυκλοφορούν στο εξής ως ένα σώμα.

 

Δισκογραφία:

• 1985 Ζεστά Ποτά

• 1987 Όταν σου λέω πορτοκάλι να βγαίνεις

• 1989 Απρίλη Ψεύτη

• 1992 Υπάρχει λόγος

• 1992 Η Μοναξιά του Σχοινοβάτη

• 1994 Της Αγάπης Μαχαιριά

• 1996 Η αγέλαστη πολιτεία και οι καλικάντζαροι

• 1997 Παράλληλη Δισκογραφία

• 2000 Τρύπιες Σημαίες

• 2001 20 Χρόνια Live

• 2002 Στους Ελαιώνες της Αγάπης

• 2006 Μουσική Αυτοβιογραφία

• 2011 Beat Poetry

Δισκογραφία Πάνου Κατσιμίχα

• 2004 Οι μπαλάντες των πολυκατοικιών, Πάνος Κατσιμίχας

• 2007 Μέχρι να πάρεις παγωτό, σε βρίσκει ο χειμώνας, Πάνος Κατσιμίχας, Μάνος Ξυδούς

 

Πηγή: jorge, musicheaven.gr

Επιμέλεια-Προσαρμογή: Βύρων Τσουράπης, Σοφία Παφτούνου, Αθανασία Βογιάρη

SFERA ΝΕΑ

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet
No Responses to “Βιογραφία | Χάρης και Πάνος Κατσιμίχας”

Leave a Reply